Министър Иванов: Усещам боязън да се говори за свръховластената прокуратура

Има усещане за боязън да се говори на тема прокуратура, въпреки че предстои разглеждане на промените в Конституцията, които трябва да бъдат последвани и от измененията на Закона за съдебната власт. И въпреки становището на Венецианската комисия, която даде силна подкрепа не само за реформа на Висшия съдебен съвет, но и за отиване отвъд към по-задълбочени промени...Призовавам всички да се съобразят с този политически факт. Комисията постави открито въпроса със свръховластената прокуратура."

Така обобщи министърът на правосъдието Христо Иванов състоянието на публичния дебат на кръгла маса в зала "Изток" на Народното събрание, организирана от Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки". 

И призова политическите сили "да погледнат проблема в очите"

Въпреки че дискусията се проведе в разгара на скандала "Янева-гейт", който удари с все сила върховете на съдебната власт, високите ръководители от системата игнорираха събитието, никой от тях и от Висшия съдебен съвет не дойде, нямаше представител на прокуратурата. Блестеше с отсъствието си председателят на Времнната комисияа за Конституцията Димитър Лазаров.

Вместо тези, които ще обсъждат в парламента промените, дойдоха посланиците на Ирландия, Франция и Чехия, а други посолства на страни от ЕС изпратиха свои представители.

Дискусията почете председателят на Съюза на юристите и бивш конституционен съдия Владислав Славов. От магистратските организации свой представител изпрати Съюзът на съдиите - съдията Николай Гунчев.

Присъстваха депутати от Реформаторския блок - съпредседателят на РБ Радан Кънев, зам.-председателят на парламента Иван Иванов, зам.-председателят на комисията за конституцията Атанас Атанасов.

Председателят на гражданска инициатива Велислав Величков и учредителят на инициативата Любомир Авджийски изложиха седемте предложения които са внесени преди второто четене от депутати от Реформаторския блок.