Огнян Минчев: За ДПС премахването на РБ е единственият път към властта

Изборният резултат на Местан е внимателен баланс от условия на взаимоотношения с управляващата партия ГЕРБ

"Трудно е да се хиперболизира изборният резултат на Реформаторския блок. Като се има предвид размера на политическо влияние на РБ, това е един добър резултат. Това каза пред БНР политологът Огнян Минчев.

"Проблемът е в това, че присъствието на РБ и Патриотичния фронт, отчасти и на АБВ, на практика прегражда пътя на ДПС към пряко участие в управлението на национално равнище. За ДПС премахването на РБ от управляващата коалиция е най-прекият път за отваряне на необходимост за ГЕРБ да припознаят ДПС като коалиционен партньор", коментира анализаторът. 

"Изборният резултат на ДПС беше един внимателен баланс от условия на взаимоотношения с управляващата партия ГЕРБ. Баланс, в чиято основа седи едно предварително допускане, че при определени обстоятелства ДПС може да се върне в системата на националното управление като коалиционен партньор на ГЕРБ. Това са все пак местни избори, а на местни избори по традиция гласуват по-малко хора, отколкото на национални парламентарни и президентски избори. Това е така, но същевременно не можем да отчетем факта, че всъщност голямата победа, която отчита ГЕРБ, беше постигната не за сметка на повишаването на подкрепата за ГЕРБ в обществото", каза още Минчев.

"Това е резултат на мажоритарния тип избор, на кметове, когато ГЕРБ в качеството си на най-голямата партия и при липсата на други големи партии, ГЕРБ именно с тази си позиция успя да реализира подобен изключително впечатляващ резултат", заяви политологът.

Според Минчев ГЕРБ е постигнала значителен успех в това, че контролирайки най-ключовите общини в България, е изградила много стабилна пирамида на властта отдолу нагоре. Въпреки това, зад тази внушителна победа, ние виждаме, че държавните институции продължават да бъдат изключително крехки и уязвими.

Ромският вот има висока цена не заради относителния си дял в рамките на изборите, а заради обстоятелството, че е един изключително голям проблем от гледна точка на делегитимирането на изборите като механизъм за гражданско представителство. Ромският вот в голямата си част е купен, контролиран вот, което поставя много сериозни проблеми пред легитимността на процедурите, чрез които се излъчват не само представителите на местната власт, но и националната администрация.