​Издъхна проф. Пламен Цветков, искаше да учим история без митове и руско робство

Историкът ни завеща да разглеждаме миналото си от българска, а не от русофилска гледна точка

Тази нощ ни напусна проф. Пламен Цветков – убеден демократ, родолюбец и патриот, един от малцината съвременни български историци, които искаха родната история да бъде освободена от митовете и идеологемите на времето, да я учим и разглеждаме от българска, а не от русофилска гледна точка.

Проф. Цветков беше сред малцината учени, които имаха смелостта да признаят, че у нас живеят две нации – едната се кланя на всичко руско и съветско, а другите се опитваме да бъдем българи.

Пламен Цветков роден на 8 август 1951 г. в Берлин, Германия в семейство на дипломати. Завършва история в Софийския държавен университет през 1976 г.

През научния си път е обнародвал повече от 15 монографии, 80 научни студии и статии и повече от 350 публицистични материала. Специално трябва да се отбележи двутомната му работа по балканска история от българска гледна точка, публикувана в САЩ през 1993 г., двутомната история под наслов „Европа през ХХ век“, обнародвана през 2002-2003 г., както и трудът „Светът на мегамитовете“ (2008 г.). Автор е също така на поредица от книги за средните и малките държави в европейската политика в навечерието на Втората световна война и на монография с предизвикателното заглавие „Славяни ли са българите?“.

Женен, баща на три деца — една дъщеря и двама синове.

Проф. Цветков беше и един от редовните автори на Faktor.bg, от самото създаване на електронното издание. Последното си интервю публикува  във Faktor.bg за деня на Независимостта – 22 септември. .

Почивай в мир професоре!

Предлагаме ви и един от последните коментари на проф. Цветков, специално за Faktor.bg, посветен на комунистическия преврат, публикуван на 9 септември 2015 г.

Проф. Пламен Цветков: У нас има две нации – едната се кланя на всичко руско и съветско, а другите се опитваме да бъдем българи

Случилото се преди 70 години – на 9-ти септември 1944 г. със сигурност не е никаква народна революция или комунистическо въстание, а е много съмнително и дали е преврат.

България на пътя на СССР към Босфора

Да си припомним накратко събитията: На 5-и септември без никакви морални, политически и други причини Сталин обявява война на България, след като правителството вече е взело решение да скъса с Германия. Реално той напада една държава, която вече е на страната на Обединените нации. Открай време държавата ни е била на пътя на експанзията на Русия към Цариград, Босфора и Дарданелите. Това е единствената причина, поради, която се предприема тази война.

В нощта на 8-и срещу 9-ми септември, група звенари, активисти на политическия кръг „Звено” нахълтват в министерството на войната и с любезното съдействие на тогавашния военен министър ген. Иван Маринов се самопровъзгласяват за правителство. Любопитното е, че министрите на това правителство на Константин Муравиев, което обявява война на Германия са арестувани чак на 16 септември, когато завършва операцията на Червената армия по окупирането на България.

Подобен оперетен спектакъл се разиграва и в Норвегия през април 1940 г., когато там нахлува германската армия, и едно лице на име Видкун Куинслинг заедно със свои привърженици се самопровъзгласяват за правителство. Не съм открил норвежки или друг историк, който да определя тези събития като преврат. Става просто дума за завладяването на една страна от армията на една тоталитарна система, от един тоталитарен вожд. В случая с Норвегия това е Хитлер, а при България – Сталин. И всеки завоевател си има своите помагачи и посрещачи.

Когато провъзгласяват това прословуто правителство на Отечествения фронт, някои от министрите му да