Патриарх Неофит отказва подаръци за юбилея си, призовава за благотворителност

Негово Светейшество ще посрещне 70-тата си годишнина в Троянския манастир

Без пищни тържества и скъпи подаръци ще посрещне 70-та си годишнина Негово Светейшество патриарх Неофит. Това е изричното желание на предстоятеля на БПЦ. Той ще отбележи рождения си ден на 15-и октомври в Троянския манастир, където е постриган за монах, в кръга на събратята си от Св. Синод, епископи и духовници от БПЦ. За празника не са поканени гости от чужбина. На 15 октомври от 9,30 ч. Негово Светейшество ще оглави св. Литургия в манастирския храм, в която ще вземат участие митрополити, епископи и свещеници. След това ще бъде отслужен молебен.

Вместо да му бъдат изпращани подаръци и цветя предстоятелят на БПЦ призовава средствата да бъдат използвани за благотворителност, пише Dveri.bg. Те ще послужат за закупуването на подвижен ехограф за акушеро-гинекологична болница „Шейново” в столицата, както и за подпомагане на прицърковните кухни за бедни в София.

Средствата могат да бъдат превеждани на следната сметка: Св. Синод на БПЦ – БП; гр. София, ул. „Оборище“ № 4; ИН по ДДС BG 121294143; ЕИК по БУЛСТАТ 121294143; IBAN BG 74 UNCR 9660 1067 9899 12; BIC UNCRBGSF – УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, в платежното нареждане да се отбележи предназначението на паричната помощ.