Имаме вече първия кандидат-президент

Радан Кънев обмисля сериозно възможността да се кандидатира за държавен глава догодина

Лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев обмисля сериозно възможността да се кандидатира за президент на изборите за държавен глава догодина. Това споделя той пред "Капитал".

На въпрос дали решението да се кандидатира за президент вече е взето, Кънев заявява, че "преди втория тур на местните избори не може да отговори категорично на този въпрос."

Той уточнява, че решението му не зависи от местните избори, но "не е редно да го прави, преди да е завършила тази кампания, защото усилията му са концентрирани в това да подкрепи силните кандидати на РБ за местните избори". "След като завърши тази кампания, започва следващата и това не е нещо от учебниците по политология, а реален факт", посочва Кънев.

Той добавя, че тази идея още не е обсъждана нито в средите на Реформаторския блок, нито с коалиционните партньори от ГЕРБ.

Преди десетина дни Кънев сподели от ефира на "Нова телевизия" идеята си ГЕРБ и РБ да определят обща кандидатура за президент чрез предварителни избори. "Първия път, когато лансирах тази идея, нямаше никаква реакция от ГЕРБ", каза той.

Като един от мотивите си за кандидатирането за президентския пост лидерът на ДСБ посочи "очевидната нестабилност в момента в българската политика" . Това според него се изразява в недостатъчна стабилност на външнополитическия курс, в недостатъчна скорост и обхват на реформите, но преди всичко в недостатъчните успехи в освобождаването на икономиката. "Разгръщането на конкуренцията и на всичко това, което би могло да направи българите по-богати и да даде повече работни места", казва Кънев. "Ясно е също така, че за мен над всичко друго са усилията в правосъдието, скоростта, с която се движи този процес и обхватът на реформата", заявява още той.