Алекс Алексиев: Ако Ердоган не запази властта си, отива в затвора с 11 дела за корупция

Сирия има 10 пъти повече самолети и по-опитни пилоти от руснаците

"Турските власти са хвърляли сълзотворен газ след атентата в Анкара, което означава, че тях не ги е било грижа за пострадалите и за жертвите. Лидерът на Народнодемократическата партия (HDP) Селахатин Демирташ заяви, че атентатът не е дело на външни сили, а на хората на Ердоган, който цели единствено да запази властта си. Ако бъде свален, той ще влезе в затвора заради 11-е дела срещу него като кмет за корупция". Това зави пред БНТ председателят на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания Алекс Алексиев.

"Турция е на прага на гражданска война, която е подклаждана от Ердоган. Нещата в южната ни съседка няма да се решат по мирен начин. на погребението на жертвите след атентата в Анкара роднините на убитите скандираха "убиец" по адрес на Ердоган, така че той не може да спечели власт чрез избори", категоричен е Алексиев. 

По думите му в същото време Русия пробвала в каква бойна готовност е Турция с уж заблудени самолети, които влизат в територията й "случайно. "Русия иска да запази на власт Асад, тъй като без него няма да има влиянието си над Средиземноморието. "Целта на американците е да победят Ислямска държава, за разлика от останалите страни, но това е невъзможно без сухопътна войска. В момента те водят половинчата политика. В същото време стана ясно, че руснаците имат незначителни сили - 32 самолета, 4-5 от които са изтребители, които не могат да бомбардират. Сирия има 290 и много по-опитни сирийски пилоти", категоричен е експертът.