Бивш коалиционен партньор на Софиянски подкрепи Фандъкова

Йорданка Фандъкова постигна резултати в града и искаме промяната да продължи, заяви Петя Ставрева

Партия "Обединени земеделци" на Петя Ставрева и Радикалдемократическата партия подкрепят Йорданка Фандъкова на местните избори на 25 октомври, съобщиха от пресцентъра на кандидата за кмет на София.

"Обединени земеделци" бяха част от т.нар. ново ОДС (Общност на демократичните сили), в което влизаха "Съюз на свободните демократи" на бившия кмет на столицата Стефан Софиянски, "Радикали" на Евгений Бакърджиев, "Гергьовден" на Любен Дилов, Демократическата партия на Александър Праматарски и Български демократически форум.

Ролята на новото ОДС в разпада на "Синята коалиция" на СДС и ДСБ беше значима, пише "Дневник" по спомени на десни политици. През 2011 г. съюзът, сформирал се около СДС, разцепи "Синята коалиция" за местните и президентските избори. През пролетта на 2011 г. десницата проведе вътрешни избори, от които излъчи Румен Христов от СДС за кандидат за президент и Прошко Прошков от ДСБ за претендент за кмет на София.

След това през лятото се сформира т.нар. ново ОДС в резултат на остра борба между лидерите на СДС и на ДСБ Мартин Димитров и Иван Костов. От ОДС, в които бяха и "Обединени земеделци", и "Съюз на свободните демократи", влязоха в регистрацията на Румен Христов в Централната избирателна комисия. ДСБ не участва в този съюз.

Зад Прошко Прошков застанаха част от партиите в новото ОДС, включително и от "Обединени земеделци", а друга група от партии, сред които "Съюз на свободните демократи", издигнаха Стефан Софиянски. На практика обаче от партията на Петя Ставрева негласно подкрепяха Софиянски, а не Прошков.

През май 2012 г. "Синята коалиция" се разпадна.

"Със своята работа Йорданка Фандъкова постигна резултати в града и искаме промяната да продължи", каза днес Петя Ставрева по време на срещата си с Йорданка Фандъкова.
Досегашният кмет на столицата запознал присъстващите на срещата членове и симпатизанти на двете партии с новите приоритети и стратегическите проекти в програмата си управление на София за периода 2015-2019 г. Тя отговорила на всички и въпроси, свързани с развитието и благоустройството на столицата.