ВМРО към валията на Одрин: Спрете мигрантите

ВМ​РО излезе с остра реакция заради интервюто на валията на Одрин Дурсун Али Шахин пред български медии.

"Спрете мигрантите и спрете със съветите!", е отговорът на воеводите на изказването на Шахин, който критикува страната ни заради огражденията по границата и разполагането на ограничени армейски контингенти.

Според него не е естествено разполагането на военни сили на общата граница между две държави в НАТО.

Одринският областен управител твърди, че турците били натъжени от това решение на "приятелска и съседска" България.

ВМРО обаче не смята, че политиката на Турция по въпроса за нелегалните мигранти е също приятелска и съседска, защото "месеци наред тази държава безпрепятствено пропуска към България мигранти и не се опита нито за миг да разсее усещането, че дори напътства потока към страната ни".

Турция явно не иска да разсее и усещането, че няма нищо против Ислямска държава. Години наред тя не предприе нищо срещу ислямистите, а когато най-накрая започна действия, насочи усилията си не срещу джихадистите, а срещу кюрдите", е становището на ВМРО, разпространено от пресцентъра на партията.

Одринският областен управител твърди също, че физическите препятствия като телени огради не са решение при движението на бежанци и не съответстват на нивото на взаимоотношенията между две съседни съюзни държави в НАТО и членка на ЕС.

ВМРО припомня, че физическите ограждения са единственият механизъм за реално възпрепятстване на нелегалното преминаване на границата. Ако Турция изпълняваше задълженията си съюзнически, тя нямаше да се опитва да дестабилизира района с мигрантски поток и нямаше да има нужда от огради.

"Ако Турция наистина спира мигрантите, защо тогава се притеснява от оградата", пита ВМРО.

Именно след законови промени на Патриотичния фронт стана възможно бързото завършване на оградата.

Активизирането на работата по защитното съоръжение на границата с Турция беше и едно от условията патриотите да подкрепят правителството.