Минчо Спасов: Заради простащината на Сидеров да не стигаме до абсолютизъм!

В българския политически живот има тенденция към вулгарно потъпкване на опозицията, заяви бившият депутат

Българската политическа действителност показва, че депутатският имунитет не е форма, изживяла времето си. Съдиите и депутатите трябва да имат имунитет, който да им дава смелост, за да разкриват злоупотребите на властимащите. Имунитетът не представлява пречка да бъде водено дело срещу даден депутат. Това каза за “Хоризонт” на БНР бившият депутат Минчо Спасов по повод идеята за отпадане на депутатския имунитет, активизирала се в последните дни по повод вандалските прояви на Волен Сидеров и Десислав Чуколов от "Атака".

"Поведението на г-н Сидеров е скандално и просташко, но от това не бива да следва промяна на едни конституционни принципи, които от векове съществуват в цивилизована Европа, а именно - предпазването от политически противници представителите на опозицията.

Не бива липсата на възпитание у г-н Сидеров да причинява промени в законодателството, които могат в бъдеще да доведат до някакъв абсолютизъм. В българския политически живот има тенденция към абсолютизъм и вулгарно потъпкване на опозицията", посочи още Спасов. 

Ако съдебната система досега си беше вършила работата, картината щеше да бъде по-различна, коментира и журналистът Иван Бедров.

Според него сигналът, който се изпраща към българските граждани, е, че законът не е за всички. Справедливост спрямо Волен Сидеров няма да има, защото, ако справедливост спрямо един властимащ бъде дадена, то гражданите по-лесно ще поискат справедливостта да бъде наложена и спрямо други. Това не е изгодно на групи от управляващите.

"Имунитетът не е никаква пречка, защото дали ще има имунитет един депутат, или ще се откаже от него, институциите еднакво не си вършат работата", посочи журналистът