Съдът постанови отново арест за шофьора, предизвикал сътресения в КАТ-Пловдив

Заради процедурна грешка Апелативният съд в Пловдив отмени определението на Окръжния съд за променената мярка за неотклонение спрямо Милан Дивеков. Той е обвиняем за убийството на възрастен мъж на пешеходна пътека в Пловдив, а заради сериозни процесуални нарушения по случая от страната на пътната полиция в града беше сменен ръководителят на областната дирекция, а неин служител е разследван.

Делото беше върнато на Окръжна прокуратура за ново разглеждане, като Дивеков няма да може да излезе на свобода, ако плати 10 000 лева парична гаранция. Тази сума постанови Окръжният съд миналата седмица вместо задържането под стража, пише "Дневник".

След днешното решение на магистратите по мярката първо трябва да се произнесе Апелативната прокуратура. "Ако прокуратурата прецени, че има самостоятелно основание за изменение на мярката, може да го направи. Ако не, отново трябва да бъде внесена жалба до Окръжния съд", каза защитникът на Дивеков Димитър Антонов, цитиран от радио "Фокус - Пловдив".

Апелативният прокурор по делото за пореден път посочи, че 24-годишният младеж многократно е нарушавал Закона за движение по пътищата. Дивеков е имал наложени принудителни наказателни мерки за превишена скорост, бил му е отнеман два пъти талонът и веднъж свидетелството за управление. Имал е и наказание за управление на неизправен автомобил.

В случая пътнотранспортното произшествие е извършено с превишена скорост. Той се е движел със 100 км/ч при ограничение 50 км/ч на булевард с интензивно движение. Експертите са категорични, че ако се е движил със скорост 70 км/ч, пешеходецът е нямало да загине. Според Иван Димитров - син на загиналия възрастен мъж, Дивеков е поредният убиец, който ще бъде пуснат на свобода и няма да си понесе наказанието.

Освен протеста на прокуратурата срещу наложената му мярка за неотклонение "Парична гаранция" от 10 000 лева адвокатът на Дивеков също поиска намаляване на гаранцията в по-малка спрямо доходите на семейството на обвиняемия, смята пък адвокатът на пострадалото семейство Димитър Бозуков.

Разследването по делото срещу Милан Дивеков е приключило, а обвинението е доказано безспорно, каза пред журналисти извън съдебната зала адвокатът на пострадалото семейство Димитър Бозуков. Според него е твърде вероятно провинилият се шофьор да бъде освободен след изтичане на двумесечния срок на задържане.