Радулов: МВР и службите са разбити - 25-30 души напускат всяка седмица

Европа трябва да създаде свои структури за сигурност и разузнаване, препоръчва експертт

Пиар акция е, че сме някакъв остров или оазис на сигурност. Това  е с цел да бъдат успокоени хората. Но  успокоените хора са много опасни. Често терористите се насочват именно към така наречените меки цели, а България е христоматиен пример за мека цел. Ние не само няма да можем да им се противопоставим, но няма и да  разкрием терористите .Това каза в ефира на ТВ 7 експертът по сигурност Николай Радулов. За да подкрепи тезата си той се върна на атентата в Бургас. И до днес не знаем какво се е случи в Сарафово, на нас от някъде ни се пращат доказателства, но ние не разполагаме с такива, коментира той. 

Според него МВР и спецслужбите се намират в колапс. Там нещата не вървят добре, въпреки започнатата реформа, която сега е спряла. Това е една от причините на седмица да напускат по 25-30 човека от системата, все по-малко са оперативните работници, подготвени да се справят с работата в специалните служби. Освен това все по-малко се работи в тях поради липса на достатъчно средства. В Института по криминалистика работят при много тежки условия, той е почти фалирал. В МВР си носят личните компютри, хартията за ксероксите.

В момента можем да се надяваме на дюнерджийниците и на това че сме някакъв остров на спокойствие, но в никакъв случай не може да разчитаме на спецслужбите. Ситуацията в света е все по-опасна, тя много прилича на ситуацията в Испания преди Втората световна война. Големите сили изпробват своите нови военни оръжия. Ако конфликтът не бъде преодолян, защото както се вижда нефтените инсталации продължават да работят, тоест, бизнесът върви, с пълна сила си върви продажбата на хора, на органи, покупката на оръжие, напрежението ще ескалира, твърди Радулов. Според него в тази ситуация Европа трябва да търси все по-голяма консолидация на европейските структури за сигурност. ЕС трябва да създаде свои структури за разузнаване и контраразузнаване, категоричен е Радулов. 

Според него кървавият атентат в Турция ще намали потокът на мигранти, който пряко отива там. Но това са идеалните предпоставки Турция да поиска средства както за обезпечаване на тяхното пребиваване на територията й, но и за да бъде гарантирана сигурността в страната и региона, посочи Николай Радулов.