За 10 години: Седем опита за сваляне на имунитета на Сидеров

Депутатът дори се забърка в няколко международни скандала

Волен Сидеров се слави със своя избухлив гняв, което често го свързва с различни конфликтни прояви. За десет години има цели седем опита за снемане на имунитета му.

Още през 2006-та Обществена коалиция „Граждани срещу омразата“ завежда иск срещу Волен Сидеров за подбуждане към дискриминация и насаждане на омраза. Искът се основава на Закона за защита срещу дискриминация, Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация, Международния пакт за граждански и политически права и Конституцията на Република България. Конкретният повод са думите му „Най-после българите ще имат своето представителство в парламента. Там няма да бъдат само педерасти, цигани, турци, иностранци, евреи и всякакви други, а ще има само и единствено българи!“
Волен Сидеров използва изрази, от рода на „международната еврейска върхушка“, както и такива, които делят българските граждани на „българи“ и „небългари“. По отношение на малцинствата, Волен Сидеров използва изрази, от рода на „педерастко-лесбийски сборища“ и „терористите от циганските гета“. Тези изказвания на Сидеров са цитирани от коалицията „Граждани срещу омразата“.

Състав на Софийски районен съд (СРС) сосъжда Волен Сидеров по едно от осемте дела. Присъдата е: да преустанови подбуждането към дискриминация, като спре да прави подобни изявления, и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни такива действия. Според съда, със свои изказвания той е преминал мярата, в която се позволява да бъде упражнявано свободно правото на слово и е нарушил правото на свобода от дискриминация. Искането за публично извинение се отхвърля.

През април същата година на магистрала „Тракия“ край Пазарджик автомобилът на Сидеров бива изтласкан към мантинелата от друг автомобил, завърта се и спира. Спира и вторият автомобил. В колата се оказват студентът по международни икономически отношения и разузнавателни науки в Англия Явор Доков и дядо му Димитър Доков от село Ръжево. Опасявайки се от атентат и за да предотврати опит за бягство от страна на блъсналият ги автомобил, шофьорът на Волен Сидеров, Любомир Бакърджиев, пука гумите на другия автомобил и удря другия шофьор. Потегляйки към София, Сидеров и Бакърджиев забелязват друга кола, връщаща се обратно и движеща се срещу тях в тяхното платно. Те заобикалят колата и продължават към София. Впоследствие се оказва, че това е джипът „Мерцедес“ на бащата на Явор Доков — Ромео Доков, който придружава синът си по пътя за София.

За случилото се след това има няколко версии. Безспорно е следното - първоначално Павел Чернев дава показания, че е бил в колата заедно с Волен Сидеров и той е бил шофьора на неговата кола. След няколко дни той се отрича от тези си показания, а Любомир Бакърджиев признава, че той е бил шофьора. Обяснението на Павел Чернев за променените показания е, че Волен Сидеров го е молил да прикрие Любомир Бакърджиев, който е осъждан. Установява се, че шофьорът Любомир Бакърджиев е препоръчан на Волен Сидеров като много добър шофьор от самия Павел Чернев, който му е бил адвокат. Самият Волен Сидеров твърди, че е естествено човек да помисли, че кола, която го избутва към мантинелата в 23 часа на магистралата „не му мисли доброто“. Той отрича да е молил Павел Чернев да прикрива Любомир Бакърджиев. Протестира и затова, че деянието на Явор Доков не е разследвано, а вместо това, разследват него. За участието си в инцидента Любомир Бакърджиев е осъден условно. Депутатските имунитети на Сидеров и Чернев са свалени за да бъдат те разследвани за лъжесвидетелстване.

На 14 февруари 2007 г. съдебен призовкар от Националната следствена служба (днес част от ДАНС) връчва призовка по делото за инцидента на автомагистрала „Тракия“ на Волен Сидеров. Призовката му се връчва, да се яви в качеството на обвиняем. Това става след пресконференция, на която Сидеров обяснява, че срещу него се изпълнява политическа поръчка и че никой не го търси, въпреки че няма депутатски имунитет. Служителят му връчва призовката след двуседмични опити да го намери.

През 2008 г. Софийският градски съд оправдава лидера на "Атака" Волен Сидеров по повдигнатото обвинение за подбудителство към лъжесвидетелство след инцидента на магистрала "Тракия“. След края на съдебното заседание Сидеров обяви, че е доволен от решението. То показало, че съдебната система може да бъде и обективна.
По думите му присъдата е обективна и е свалила едно недоказано, недействително и необосновано обвинение, което е било скалъпено от начало докрай.

 3 февруари 2010 г.

Пътувайки в сряда от София за Франкфурт на Майн лидерът на "Атака" Волен Сидеров е бил пиян, вдигнал е скандал и е обидил на расистка основа екипажа на самолета на "Луфтханза", съобщили за "Дневник" от пресслужбата на полицията в германския град. След това на франкфуртското летище Сидеров нагрубил и германска полицайка, която е внесла оплакване срещу него, твърдят от полицията във Франкфурт. Същевременно германският специализиран сайт за полицейски новини Polizeipresse.de публикува официално съобщение на франкфуртската полиция, в което се казва, че по време на полета от София за Франкфрут вчера следобед "53-годишният видимо пиян пътник е буйствал и е отказал да изпълни нарежданията на персонала". Наближавайки града, капитанът на самолета е съобщил на летищните власти, че вози неуправляем пътник. След кацането във Франкфурт около 16 часа местно време (17 ч. българско) към самолета са били изпратени няколко полицейски патрула. От екипажа полицаите научили, че през цялото време на полета Сидеров не е изпълнявал указанията. Той е отказал да закопчее предпазния си колан при излитането и приземяването, не искал да седне на мястото си, дори е нахлул в бордовата кухня. Хвърлил е предоставената му храна, постоянно е пречил на стюардесите и ги е обиждал с расистки думи, се казва още в съобщението.Срещу лидера на "Атака" е образуван сигнал заради обида и нарушение на закона за въздушна сигурност. Член на екипажа на "Луфтханза" също е подал оплакване срещу българския пътник. Дойче веле посочва, че полицията във Франкфурт на Майн разследва случая. Същевременно заместник-председателят на парламентарната група на "Атака" Десислав Чуколов заяви в парламента, че говорителят на МВнР ще си понесе последствията, че е разпространил невярна информация за арестуване на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Депутатът и служители на персонала на "Луфтханза" са си разменили реплики по време на полета, каза депутатът от "Атака". Лидерът на партията Волен Сидеров не е бил задържан, камо ли арестуван. Имало е разговор с данъчните власти за разясняване на ситуацията, обясни Чуколов, цитиран от БТА.

2010 г.

Депутати от "Атака" са вдигнали пиянски скандал в ресторант в Брюксел по време на посещението си в европейската столица в края на септември. Стигнало се е до заключване на народните представители в заведението и викане на полицията. От ресторанта са потвърдили пред сайта за скандал с група от между 25 и 30 българи, които са били пияни и доста агресивни. Те са се снимали до плоча с портрета на Карл Маркс, сложена там, понеже философът е живял в сградата на ресторанта. По данни на присъствали същата вечер в ресторанта, лидерът на националистите Волен Сидеров и група от около 25 души от ПП "Атака" са се държали изключително арогантно, като в края на вечерта скандалът е ескалирал и е преминал в шумна разправия."Сидеров изливаше бутилки в съдовете за приготвяне на десертите, заплашваше персонала и викаше постоянно да извикат собственика", разказва свидетел на разправията. Причината е била недоволство на Волен Сидеров от обслужването, при което той е извикал многократно шефа на ресторанта. Накрая той е отказал да плати сметката, при което са били заключени от персонала, който е извикал и полиция. При тази заплаха няколко души от групата са събрали помежду си пари и са платили сумата от около 1600 евро.

2013 г.

Междуличностни противоречия между съпредседателят на Национален фронт за спасение на България - Валери Симеонов и Волен Сидеров са причина за скандала пред Народното събрание между лидера на "Атака" и журналиста на СКАТ. Депутатите от "Атака", предвождани от Сидеров поискаха, Тео Ангелов да се извини от името на шефа си. Те го обвиниха, че е обидил избирателите на "Атака", наричайки ги лумпени. Извини се веднага, извини се веднага, крещеше Сидеров и блъскаше журналиста. Турчин ли си, бе? А, турчин ли си?", пригласяше Чуколов. Тогава се намеси и полицай, които след това беше обвинен от лидера на "Атака", че го е блъснал. "Кой те изпрати? Бившият вътрешен министър Цветанов ли или някой друг?", попита Сидеров. "Как се казва?" - обърна се той към полицая. "Тодор Тодоров", каза представителят на реда. Полицаят му се извини, а Сидеров му отвърна: "Приемам извиненията ви". Скандалът избухна след излизане на ПП „Атака" от парламента.

6 януари 2014 г.

Волен Сидеров отново стана център на конфликт. Този път на летище Варна. Конфликтът е възникнал между Волен Сидеров, който е бил там със свои приближени, и други лица. Тогава лидерът на "Атака" се е държал агресивно с жена в самолета, изпълняващ полет София - Варна. По време на полета националистът влязъл в спор с нея, като й показвал различни документи и спорел на висок глас. Сидеров бил с около 7-8 човека - охранители и депутати, пътували за Варна с редовен полет от София на "България еър". На слизане от самолета се качили заедно с останалите пасажери на автобус, което трябвало да ги отведе до сградата на терминала. Именно там лидерът на "Атака" и охраната му изпаднали в остър конфликт с 30-годишен мъж. Според очевидци Сидеров бил видимо пиян. Шофьорът на автобуса задействал алармения бутон и автобусът бил спрян от патрули на Гранична полиция, както и от две полицейски коли пред терминала. Полицията не задържала побойниците и след справка ги пуснала да си ходят. Тогава последвал истинският екшън - Сидеров и групата му причакали мъжа на спирката, където го атакували с няколко юмручни удари. Ден по-късно Прокуратурата във Варна образувала досъдебно производство срещу неизвестно лице по повод събитията на варненското летище. Тогава заради депутатския имунитет на Сидеров, СГС спря делото за хулигански прояви на Варненското летище. Тогава Прокуратурата поиска сваляне на депутатския му имунитет.

10 октомври 2015 г.

Прокуратурата ще поиска сваляне на имунитета на лидера на „Атака” Волен Сидеров и депутата Десислав Чуколов, които снощи станаха главни действащи лица в скандал на столичната улица „Раковска” пред магазин за алкохол и цигари, обявиха от държавното обвинение. Собствениците му се оплакаха от удари по тях - и от Сидеров, и от Чуколов.