Харалан Александров: Политиката на лидерството е перверзна в гетата

Ставаш първенец, ако имаш дълго криминално досие, обясни специалистът

Политиката на лидерството е перверзна в гетата и няма нищо по-естествено от това криминализираните общности като гетата да излъчват личности със съдебни присъди. Това заяви социалният антрополог Харалан Александров в ефира на Нова телевизия по повод скандала с скандала с кандидата за общински съветник Трайчо Василев.

Той обясни и същността на модела: Ставаш първенец, ако имаш дълго криминално досие. Гетото у нас се разраства, трябва да има сериозна антигето политика. Отказът ни да решим този въпрос ни се връща, като хора с подозрителна етика, укоримо поведение и цветисти имена идват да ни управляват, убеден е той.

Подобна позиция зае и проф. Огнян Герджиков, бивш председател на НС. За него промяната в закона за това хора с присъди да нямат право да участват в местни избори няма да реши проблема, става въпрос за слабост на държавата. Допуснахме да има общество от аутсайдери. По закон у нас се учи задължително до 16 години, а допуснахме много неграмотни, обясни Герджиков.

Той коментира и скандала с Волен Сидеров от тази нощ. „Сидерове с холеричен темперамент, често си намира поводи да си покаже нрава”, обяви професорът. Харалан Александров пък посъветва Сидеров, а и другите политици, ако ще борят контрабандата, да нападат началниците й, а не най-уязвимите.