Петър Стоянов: След Берлинската стена как да спреш някого да живее добре?

Въпросът е цивилизационен - и ние имаме 1 милион българи емигранти, които търсят по-висок стандарт, заяви бившият държавен глава

Трябва да се прави разграничение между чисто човешкото отношение към прокудените от родината си хора и държавническите решение за това, колко бежанци можем да приемем, заяви президентът Петър Стоянов (1997-2002) в предаването "Още от деня" по БНТ. "Нашата грижа трябва да бъде и за моралната душевност на народа ни. Вече се чуват коментари, че народът ни е станал негостоприемен и озлобен. Омразата към бежанците е опасна", заяви президентът  добави: "Ние имаме 1 милион българи, които са емигранти, въпросът е чисто цивилазицонен. Няма как да кажем на иракчани, сирийци и други - вие нямате право на по-добър живот. Омразата към другия и различния може да ни изправи пред непреодолими морални проблеми." 

Той коментира и темите, които са били акцент на срещата на високо равнище "Нови визии за партньорство и добросъседство в Европа", която е под патронажа на българския държавен глава и се организира от Фондация "Център за политически диалог Петър Стоянов" и Международния център "Низами Ганджави". Две са темите, които са се коментирали там със загриженост - бежанския поток и балканските страни, които не са членки на ЕС по какъв начин да станат такива. 

"На прага сме на големи цивилизационни промени. Преживяваме голямо преселение на народите. Нормално е хората да търсят по-добър живот и след като падна Берлинската стена е много трудно да кажеш на друго човешко същество, че не трябва да търси по-добър стандарт". 

Той е на мнение, че държавните ръководства трябва да определят колко бежанци могат да приемат, но да им осигурят нормален живот. "Този проблем е най-тежкият, с който се е сблъсквал ЕС от създаването си", посочи президентът. Той прогнозира, че бежанският проблем ще продължи с години. "Според мен тук се иска много ясна визия. Разпределението на квотите е доста бюрократичен процес като решение. И без война в света има много места, където хората живеят бедно. Въпросът е какво ще прави Европа, ако голям брой хора решат да се заселят в нея", коментира Стоянов. 

Той засегна и темата за участието на Русия с военни действия в Сирия. "Безспорно военното присъствие на Русия в Сирия усложнява ситуацията в момента. Въпросът е кой е основният подтик на президента Путин да се намеси в Сирия. На форума стигнахме до извода, че той иска Русия да стане другата голяма сила в света, която да сяда заедно със САЩ и да решава съдбата на света", каза Петър Стоянов.

Според него, трябва да сме примерени и диалогични с Русия, защото противното би издало политически комплекс за малоценност. Той призова да сме по-смекчени към нея, но без да нарушаваме принципите си, защото без нея няма как да се справим със заплахата на "Ислямска държава". "Трябва да сме изключително внимателни", е мнението на бившия държавен глава.