Нидал Алгафари: Чрез Сирия се поставя вторият полюс - Русия

САЩ, Турция и Русия организираха бежански поток, за да притиснат Европа, убеден е пиар експертът 

Аз лично за себе си не разбирам тази руска намеса в Сирия. За мен по-скоро чрез Сирия Москва иска да се определи като втория полюс, заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ пиар експертът Нидал Алгафари, който е от сирийски произход. Според него, целта на този организиран от САЩ, Турция и Русия бежански поток, както и на изфабрикувания атентат в редакцията на "Шарли Ебдо", е да притиснат Европа, за да се включи в ударите срещу Ислямска държава.

"Режимът там отдавна разполага със самолети руско производство, които преди това се хвърляха върху гражданите на Сирия. Четири години го правеха безотказно, без никой да ги спира. Пилотите са тренирани в Русия", посочи Алгафари.

"Ислямска държава" не разполага със самолети и досега джихадистите бяха бомбардирани безпроблемно от режима на Башар Асад. Ако някой наистина искаше да се бори с Ислямска държава, нямаше да бъдат допуснати хора от Европа, които да се вливат в редиците на джихадистите. Към 20 00 души англичани са отишли да се бият на страната на ИД, от Франция, от Русия... Ако наистина някой искаше да се бори с ИД, тези хора нямаше да стигнат там. Трябва първо да намериш тероризма в собствената си бърлога, заяви Нидал Алгафари. 

Според него освен 20 процента от сирийците всичко останало са икономически имигранти.

Алгафари категорично отрече появилите се в медийното пространство твърдения, че брат му Басел е лидер на канал за трафик на бежанци. Той призова компетентните органи, ако имат доказателства за подобно нещо, да арестуват Басел и да го екстрадират от България.