Иво Христов: Бежанската криза е перфектно организирана акция

Турция показа, че може да дестабилизира Европа, казва още социологът

В момента наблюдаваме няколко големи кризи, вкарани една в друга като в матрьошка. И това е кризата на капитализма в начините и формите, които познаваме. Тази теза лансира по БНТ социологът Иво Христов, който коментира кризата с бежанците и невъзможността на Европа да се справи с нея.

"Наблюдаваме това, което се нарича „демонтаж на капитализма“ и го правят самите капиталисти. Пред нас, като през балон, който се издига в небето, от тези световни, транснационални елити биват изхвърлени безмилоство социални тежести като социалната държава, представителната демокрация, политиката, в начина, който познаваме. Въпросът за средната класа вече приключи. Първо тя приключи в Латинска Америка, след това беше унищожена в Източна Европа, а сега приключва и в сърцевината на Западния проект – Западна Европа и Северна Америка. След това ще тръгнат да приключват и други елементи на този известен социален свят като партийната система, демократичната форма на управление", обясни Христов

Според него проблемът с бежанците не е в натиска, който Третия свят оказва на Първия, а че този натиск показва изгнилостта на Първия свят.

Живеем в свят, в които неизмеримо се увеличават средствата за манипулация на огромни човешки маси, изтъкна той и окачестви бежанския поток като „перфектно организирана акция“. Турция показа на Европа, че е в състояние да я дестабилизира, защото очевидно става въпрос за това. Второ, очевидно е че геополитическият ред на Турция съвпада с този на САЩ. По този начин се постигат каскада от цели и каскада от задачи, а не само една единствена. В момента наблюдаваме допълнително отслабване на единствения възможен конкурент на световния хегемон САЩ – Европа. В момента наблюдаваме подмяна не просто на икономическия и социален модел в Европа, а на цивилизационния и модел, коментира социологът.

Христов смята, че в настоящия си вариант ЕС е „абсолютно дискредитиран и изчерпал своя лимит на годност“ и ще се появи негова алтернатива. В момента „се тестват“ две алтернативи.

Първата, която в момента се тества с бежанците, е Европа да бъде разводнена максимално, да бъдат доунищожени националните ядра и на тяхно място да бъдат вкарани варварски маси от друг цивилизационен ареал, които, от една страна, ще послужат като вируси за доунищожаването на здравите клетки в европейския организъм, доунищожаването на националните ядра със съответните исторически памети, институционална и всякаква друга култура и по този начин Европа да бъде превърната в едно 500-милионно стадо потребители, което да бъде контролирано по класическите начини. Това всъщност се крие зад приказките за европейско правителство, световно правителство.

Украинската криза е била използвана, за да бъдат прекратени историческите връзки между Германия и Русия, изтъкна ученият. Друг инструмент за дестабилизиране на Европа е „максималното индуциране и засилване на вътрешно съществуващите противоречия в европейския проект“.

Не се знае обаче накъде ще се насочат алтернативите. Китай и Русия не са задали други ценностни и идеологически алтернативи на настоящия модел. Проблемът на тази криза е, че тя не предлага други визии за излизане от нея.