Вадят на светло собствениците на ВЕИ с благословията на ГЕРБ и РБ

От АИКБ обаче са скептични, че ще може да видим имената на действителните собственици

ГЕРБ и Реформаторския блок са постигнали съгласие с работодателските организации имената на собствениците на ВЕИ централи и парите, които те получават, да станат публично достояние. 

 Делян Добрев (ГЕРБ), който е председателят на Комисията по енергетика  повтори и за постигнатото съгласие за участие на представители на работодателите в държавните енергийни компании.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев обаче смята, че от списъците ще излязат само имената на шофьорите и секретарките във фирмите, но не и истинските собственици.

Споразумение е било постигнато и за отпадането на преференциални цени за електроенергията от оборска тор, тъй като ЕС ще финансира тази дейност със 70 милиона евро.

Двете страни не са се разбрали за исканата от работодателите оставка на председателя на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Няма съгласие и за изваждането на американските централи от списъка за преференциални цени на изкупувания от тях ток. Според Велев това струва 330 милиона лева годишно на данъкоплатците. Добрев уточни, че се чака решението на ЕК дали това не е форма на държавна помощ към тези производители на ток.

Зам.-председателят на Комисията по енергетика Мартин Димитров (РБ) посочи, че разговорът е преминал конструктивно. Реформаторите са отправили молба работодателите да следят дали в държавните компании се спазва наредбата за намаляването на разходите в енергетиката с 10%.

Двете страни са постигнали консенсус и че от топлофикациите трябва да се изкупува само високоефективното производство.

По-рано днес работодателите се срещнаха и с премиера Бойко Борисов и с ДПС.