Кунева брани посланиците: Дипломатите имат място, когато става въпрос за правосъдие

Европейските посланиците имат своето място при обсъждането на закона за антикорупцията. Позицията на вицепремиера по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, съобщава  „Фокус".

Вчера дипломати от страни от ЕС, САЩ и други бяха поканени на заседание на външната комисия в Народното събрание, на което представители на БСП, „Атака" и „Патриотичен фронт" ги обвиниха в намеса във вътрешните работи. Във Велико Търново  Кунева подчерта, че в момента България и Румъния са в режим на мониторинг по правосъдие и вътрешен ред, в който по правило участват държавите от Европейския съюз.

„Само след няколко месеца държавите членки, техните представители в Брюксел, ще говорят по оценка как България се справя в областите правосъдие и антикорупция. Естествено те ще питат посланиците си в страната и ще вземат предвид тяхното мнение. Както виждате, нито една европейска страна не премълчава, когато нещо се случва - било то в Унгария с бежанците, било то при други проблеми в Италия и т.н.", посочи Кунева и допълни, че освен това Европейската комисия налага санкции на всички държави, които нарушават законодателството.

„Идеята, че се случва нещо безпрецедентно, когато реагират посланици, е вярна само дотолкова, доколкото да излизат европейски посланици и да казват: „Направете нужното за борбата с корупцията" е наистина рядко срещано. Но е рядко срещано, защото държавите сами припознават своята лидерска роля", отбеляза М. Кунева.