​Депутати гласуваха: отпада давността в НК за престъпленията на комунистическия режим

БСП празнуваше 9-ти септември и пропусна шанса да докажат в парламента, че са социалдемократи, а не наследници на убийци

Днес на второ четене в комисия народните представители приеха предложението за изменение на НК, внесено от Методи Андреев и група депутати. То касае отпадането на давността по отношение на престъпления, извършени от комунистическия режим в периода от 9-ти септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. В измененията се визират престъпления като убийство, телесна повреда, отвличане и противозаконно лишаване от свобода, принуда, престъпления против правата на гражданите, против вероизповеданията, народното здраве и околната среда. Те влизат в сила, ако са извършени от членове на ръководни органи на БКП и както и от трети лица, на които са възложени определени длъжностни или партийни функции.

"Това е опит да се въздаде една закъсняла справедливост към жертвите на комунистическия режим. Приемането на тези текстове се случи в отсъствието на представители на БСП, които вероятно са празнували пред Братската могила поредната годишнина от 9-ти септември. Народните представители на столетницата пропуснаха шанса си, гласувайки тези промени, да покаже своето разкаяние и покаяние за престъпленията, извършени от техните бащи и дядовци."

Така инициаторът за промените Методи Андреев коментира пред Faktor.bg знаковото гласуване в Народното събрание. Според него депутатите от левицата имат и втори шанс - в зала, когато се приема окончателно законът - да направят исторически жест и да подкрепят тези текстове. По този начин ще докажат, че са истински социалдемократи, а не продължители на кървавата история на БКП. Ако това се случи, тази дата може да бъде обявена за Ден на национално помирение и на него да се поднасят венци, и да се почита паметта на всички загинали, предлага Андреев.