Бойко Борисов: От БСП искат да хвана пушката и да отида на границата, за да ги пазя

Левицата очевидно иска да си уволня министрите и гранична полиция, за да ги спасявам от бежанците

Премиерът Бойко Борисов заяви в Габрово, че правителството се справя адекватно с бежанската вълна, която е проблем за цяла Европа. По повод декларацията на БСП той лично да координира проблема с бежанците у нас, министър-председателят се пошегува, че може би следващото предложение на левицата ще бъде да махне министрите и гранична полиция и да отиде на границата с пушка, за да я пази. "Полагаме огромни усилия, но живеем във време, в което такова преселение, такъв ужасен свят не е имало сигурно от векове и това всички го виждате", каза още премиерът. Според него атаките срещу управляващите са свързани с предстоящите избори. "Те са опозиция, идват избори, сега този месец малко ще е по-гадно, всеки ще се прави на най-голямата партия. И понеже кой да ударят, за да ги забележат, трябва да кажат нещо срещу ГЕРБ", анализира премиерът.

"Който иска да отива на предсрочни избори", отсече Борисов в отговор на изявления на Найден Зеленогорски от РБ, че трябва да се върви към предсрочен парламентарен вот, цитиран от 24 часа. "Ако не управляваме, ако не сме на власт, е ясно какво стана - събориха КТБ, над 3.7 милиона отидоха да погасят вземанията на вложителите. Дефицитът отиде на 3.8, а сега всичко работи. Всичко се случва.И аз бях много нервен, когато искаха да променят плоския данък с прогресивен и за малко да мине. Или когато не влязоха в залата, за да ни подкрепят закона за предварителните отчуждения, за да могат да вървят европейските фондове, но това е. Когато си в една по-сложна коалиция, трябва повече търпение, повече толерантност и повече разум", обясни Борисов.

Той отказа да коментира какъв резултат би бил успех за ГЕРБ на местните избори.

"Много ми е хубаво като видя магистрали, ето Габрово предишния път имаше едно кръстовище в центъра, страшно грозно. Сега като минеш и видиш това кръгово - прекрасно, цветя, градинки, направено хубаво. Просто пред очите ми се променят градовете, навсякъде където отида. Това ми е приятно и това искам да виждам. Това е успех. Който е добър кмет, няма значение от коя партия е", каза Борисов.

Той даде пример с кмета на Габрово, който от БСП искали да съсипят, а сегашното правителство дало на кмета на Враца един милиард, за да довърши проект. "Не само че не ги натискам, не ги тормозя, пари им давам да могат да си оправят някоя и друга бакия, за да влязат на изборите по-успешно", каза премиерът.