Барак Обама покани Росен Плевнелиев в САЩ

Българският президент отива на визита зад Океана на среща на ООН

В края на месеца - от 26 септември до 1 октомври, президентът Росен Плевнелиев ще бъде на посещение в САЩ за участие в 70-ата сесия на Общото събрание на ООН. Успоредно с това той е поканен на голям международен форум в Ню Йорк, посветен на борбата с “Ислямска държава”, който се организира от американския президент Барак Обама.

Това съобщи Тихомир Стойчев, секретар на държавния глава по външнополитическите въпроси. Във форума ще участват държавни глави от целия свят.

По същото време в Ню Йорк под патронажа на Плевнелиев стартира и фестивал на българското кино, който ще бъде с прожекция на филма “Урок”.

В края на ноември пък президентът Плевнелиев и неговият словашки колега Андрей Киска ще открият първия етап на “София техпарк”. Словакът проявявал специален интерес към IT технологиите, в Братислава бил реализиран подобен иновационен проект. На терена на технологичния парк в района на 4-и км в София все още се работи, но строителите уверяват, че част от обектите ще бъдат завършени, за да може системата да стартира. Подготвя се и участие на Плевнелиев в срещата на върха за климатичните промени, планирана за декември в Париж.