Държавата иска 3 бона от намерения аутист, а забрави,че прахоса 1/2 милион за Сертов

3000 лева струва четиридневната спасителна акция, при която планинските спасители откриха 21-годишния Тодор, съобщи Би Ти Ви. Ако младежът, който се изгуби в неделя, докато изкачваше Черни връх, няма планинска застраховка, ще трябва да ги плати от джоба си.

По ценоразпис първоначалната сума за издирване е 90 лева, а акцията за едно денонощие - малко над 700. Всеки следващ час се таксува по 40 лева. Така сумата излиза близо 3000 лева за 4 дни.

"Отделно това е гориво, високопроходими автомобили, една сериозна финансова сума. Със сигурност говорим за хиляди, нямаме точен разчет, но това са няколко хиляди лева, да”, коментира ръководителят на софийския отряд на ПСС Павел Павлов.

По думите му планинската застраховка се сключва за срок от 3 до 365 дни. Колкото по-кратко - толкова по-евтино. Но според спасителите за 30 лв. на година туристите могат да си спестят хиляди в случаите като този на Тошко.

Този факт сам по себе си изглежда манипулативен на фона на огромните средства, които хвърли държавата, за да издирва бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. По информация на участвалите в издирването му институции, акцията е коствала на държавата около половин милион, които, както се оказа, трябва да платят данъкоплатците.