Цв. Цветанов: Коалиционните партньори разбраха колко важни са компромисите

Предстои най-важният политически сезон

От новия политически сезон ще стане ясно дали формулата за днешното управление е успешна и ще се види кой е искрен в намеренията за реални реформи и за просперитет на държавата. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в студиото на ТВ Европа. Въпреки, че управлението е стабилно, ГЕРБ залага основни приоритети, които са свързани с промяна на Конституцията. „Трябва да направим взаимните компромиси, за да можем да имаме 180 гласа, които да гласуват за тези конституционни промени, които са част от реализирането на последващите стъпки в съдебната реформа. И ако това се препънем, това означава, че ние сме не в тази добра среда, за която говорим постоянно, за да можем да правим такива сериозни стъпки за реформи в определени сектори”, аргументира се Цветанов.

Той изрази задоволство, че и коалиционни партньори са разбрали, че без взаимен компромис няма как да се постигнат начертаните политически цели, както в коалиционното споразумение, така също и от министрите, които трябва да реализират съответните реформи в техните области.

На въпрос кои други законопроекти са важни, Цветанов изброи няколко приоритета, като даде пример с първия законопроект, който влезе днес в пленарна зала след ваканцията – за предучилищното и училищното образованието.

„Убеден съм, че това ще даде едно сериозно начало и много ясен знак за акцента на правителството и на парламента в България за образованието и това, което трябва да се постигне като цел. Разбира се, че антикорупционният закон също ще бъде разглеждан тази седмица на първо четене, също така за здравеопазването – реформите, които трябва да продължат. Но тук имаме и определени изисквания всичко това, което се прави, все пак да се търси някакъв консенсус, както обществен, така и политически” напомни председателят на ПГ на ГЕРБ

„И в момента виждате, че има определено напрежение по места, но аз съм убеден, че с разумни действия, с разговори, с представяне на цялостна концепция за това какво предстои да се случи, какви са очакваните резултати, ще можем действително да подкрепяме тази реформа, която осъществява министър Москов” посочи Цветанов.

Той припомни, че в началния вариант, в който беше внесен законопроектът имаше и текст за приватизацията. „А ние живеем още със спомена за Столичния медицински холдинг, който беше в София. Знаете, че когато господин Борисов беше кмет на София това беше една от основните теми и всъщност нямаше абсолютно никаква ефективност, а имаше създадени механизми и схеми, които всъщност създаваха източване на средствата за здравеопазване в столицата. И дори до ден-днешен, мисля че все още се потушават тези проблемни зони, които имаше в сектор „Здравеопазване“ в София. Това ни бяха притесненията и затова искахме просто да се презастраховаме да не вървим в такава посока, но тук искам също така да благодаря на министър Москов, когато беше на председателски съвет заедно с премиера Борисов, той оттегли тези си намерения. И смятам, че това даде една по-добра работна атмосфера и в комисията, но също така и в пленарна зала” обясни Цветанов поведението на депутатите от ГЕРБ по въпроса за здравните промени.