Затягат мерките за сигурност по летищата в ЕС – взимат натривки за барут

Летищните властите на случаен принцип ще приканват встрани от опашката пътуващи, за да им им вземат натривки

Затягат мерките за сигурност по летищата в ЕС. Едно от нововъведенияъа е взимане не натривки за барут и взривни вещества от преминаващите. Личният багаж на също ще бъде проверяван обстойно. Целта е предотвратяване на терористични актове. Летищните властите на случаен принцип ще приканват встрани от опашката пътуващи

"Безвредно е, преминало е всички тестове и изпитания и трябва да ви кажа, че пътниците го приемат с разбиране. Самият процес е много кратък и много бърз . От определени зони на пътниците се вземат натривки след което оборудването за секунди извършва анализи и дава резултат."- обясни Владимир Рапонджиев, директор по сигурността на Летище София.

Такава апаратура има и на двата терминала на софийското летище, но властите не разкриват дали вече има засечени пътници със следи от взривни вещества. Засега процедурата не забавя граничния контрол. Но от летището приканват пътуващите да са там 2 часа преди полета. Така правят и Иво, Ева и синът им Крис. Заминават на почивка в италианския град Катания и не се притесняват от допълнителните мерки за сигурност.  Заради кризата с бежанците, от летището са засилили мерките за сигурност и около самолетите, местата където се товари багажа и край оградите на двата терминала.