Методи Андреев: Празните пространства бързо се запълват, това става в случая с ДПС

След като ние сме мнозинство с реформаторите трябва да подкрепяме решенията си, защото ако има ниша, която моментално се запълва, обясни депутатът

В момента ДПС е извън управлението на страната, то не фигура в мнозинството. Не ме притеснява сътрудничеството с ДПС, а реформаторите ги притеснява. Празните пространства бързо се запълват, в случая това става с ДПС, които са много обиграни и искат да внушат, че са фактор. Това е логиката им и тя успява в някои моменти. Партньорите от Реформаторския блок сами го признаха. Това заяви депутатът от ГЕРБ Методи Андреев в ефира на ТВ7. 

„След като ние сме мнозинството трябва да подкрепяме решенията си, защото ако има ниша, тя моментално се запълва”, беше категоричен той.

Той коментира и горещата тема за референдума: „Имаше политическо придворство в много партии. Имаше политически проблем - трябваше да има по-тесни групи между групите при президента, да има по-голям синхрон. Например, едни разбират мажоритарното гласуване по един начин, други – по друг. Дребните различия доведоха дотам. Аз лично съм за електронното гласуване.”, обясни депутатът от ГЕРБ и добави: „ГЕРБ направи компромис с присъствието на АБВ, това е изначалния компромис. Донякъде същото се случи и с Патриотичния фронт, въпреки че патриотите имат хубави инициативи. Този парламент не може да съществува без компромиси. И все пак нещата лека–полека тръгват нагоре." 

Андреев коментира и кандидатурите за кметове и изрази поздравления за единната регистрация на Реформаторския блок. Въпреки това имаше и някои забележка. „Например в Пловдив, който е традиционно десен, там от тяхно име  участва човек, изключен от партията и това е резил. Моят съвет към реформаторите е – там, където имате шанс, не слагайте прът”, заяви той.

По думите му проблемът не е в кметовете, когато съд и прокуратура нямат адекватни действия. 

"Ще направим ли закон, от който хората да се страхуват. Относно Закона за корупцията – там не трябва да има управляващи и опозиция. За референдума се оказа, че в самите партии  има опозиция, която не приема определени цели, но въпросът  с корупцията стои така – или искаш, или не искаш да се противодейства на корупцията. Трябва да има текстове, които да предоставят превенция.", коментира още Методи Андреев.

Той изтъкна, че това Народно събрание е конструирано в резултат на граждански протести. В този смисъл и управлението трябва да се гледа като резултат от протестите. Що се отнася до ДПС - на него  му трябват поне два мандата в опозиция. Турците у нас не са виновни, че представителите им са такива, каза в заключение Андреев.