Готвят условни присъди и 100 лв. глоба за 4-мата косовари, задържани на Гюешево

За по година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и по 100 лева глоба за всеки се споразумяха със съда четиримата косовари, които бяха задържани от гранични полицаи в района на ГКПП - Гюешево, пише "Струма.бг".

Припомняме, те бяха без документи, водачът им се опита да подкупи граничарите ни, а в телефоните им бяха открити снимки на отрязани глави и надписи на арабски. Според nablyudatel.com от ДАНС проверяват дали задържаните граждани на Косово са свързани с групировката „Ислямска държава".

Техният шофьор, също албанец, но с документ за постоянно пребиваване у нас, се опита да подкупи граничните полицаи. Нарушителите са съдени само за липсата на документи, а наличните снимки и клипове, сякаш са забравени.

Това бе причината заради което се смята, че са последователи на „Ислямска държава". Четиримата обаче бяха изправени пред съда само за липса на документи.

„Днес ще внесем споразумението за одобрение от съда", каза прокурорът по случая Албена Разсолкова.

В ареста остава 36-годишният Фатон Реджепи от същата група, който е обвинен в опит за даване на подкуп на двамата гранични полицаи, спрели колата му на 28 август за проверка. На капака на служебната кола на Гранична полиция Реджепи хвърлил 175 евро, за да не го проверяват.

„Вече съм внесъл искане за промяна на мярката на клиента ми от „задържане под стража" в по-лека", каза адвокат Драгомир Марков, служебен защитник на Реджепи.

"Задържаният има виза за пребиваване в България. При разпита обясни, че крайната точка на пътуването му е била Турция", коментира адвокатът му Д. Марков.

В същото време четиримата му спътници по време на делото им пред Районен съд обясниха, че целта им е била да дойдат в България, където да бъдат регистрирани като бежанци, тъй като в Косово, откъдето са, нямали работа и били много бедни.