Парламентарна комисия прие 2-ия вариант за конституционни промени

Председателят на комисията Димитър Лазаров от ГЕРБ заяви, че е оптимист и се надява Законопроекта да бъде приет в пленарна зала със 180 гласа

На заседание на Временна комисия за обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България беше обсъден и приет вторият вариант на Законопроекта за конституционни промени, внесен от Цецка Цачева група народни представители. 10 депутати гласуваха "за", а представителите на АБВ и БСП се обявиха "против".

Чавдар Георгиев от БСП-Лява България обясни, че тези промени няма да допринесат с нищо за подобряване на работата на ВСС и съдебната система. От АБВ също заявиха, че не считат, че този Законопроект ще доведе до решаване на проблемите в съдебната власт. Зад Законопроекта застанаха всички останали Парламентарни групи, без "Атака", които отсъстваха от днешното заседание.

Председателят на комисията Димитър Лазаров от ГЕРБ заяви, че е оптимист и се надява Законопроекта да бъде приет в пленарна зала със 180 гласа. Четин Казак от ДПС каза, че принципно дават своята подкрепа за промените, но имат резерви относно разделянето на квотния принцип на прокурорската колегия. Отправили сме питане за тълкувателно решение към Конституционния съд по темата. Надяваме се конституционните съдии да обявят своето решение между първо и второ четене на Законопроекта, допълни Казак.