Близки до Божидар Димитров лъснаха в подписката за подкрепата му

Единият от инициаторите на подписката в подкрепа на директора на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров се оказа в конфликт на интереси. Председателят на фондация "Приморско 2004" Сашо Велев се оказа пряко материално заинтересован като собственик на "Софийски строител" – фирма-участник в консорциума, който възстановява Голямата базилика в Плиска.

Мерене на "за" и "против"

Бликналата "чудотворна" вода, с която бяха поръсени премиерът Бойко Борисов и министри, и последвалите желания за комерсиализацията й станаха причина интелектуалци начело с проф. Ивайло Дичев и проф. Калин Янакиев да поискат пенсионирането на Божидар Димитров. Те внесоха петицията си с 2460 подписа в Министерския съвет неотдавна.

Техните аргументи за исканото пенсиониране на родения през 1945 г. Димитров са, че той

"обижда научната общност с недоказани твърдения и небивалици, обижда националното чувство с търгашеското си отношение към наследството, превръщано в бутафория за пред туристи", както и вярващите християни с езически измишльотини.

С отворено писмо до медиите Божидар Димитров изложи аргументите си срещу твърденията на двамата професори от СУ "Св. Климент Охридски".

Последва контраподписка в негова защита, която в сряда беше внесена в правителството. Тя е организирана от фондациите "Приморско 2004" и "Тангра Таннакра". Под нея са се подписали 3600 души.

"Трудно се гради, лесно се критикува", повтори няколко пъти председателят на "Тангра Таннакра" Петко Колев преди и след внасянето на подписката. Той призова още "да бъдем малко по-толерантни в отрицанието си и да помагаме на позитивното".

Най-вероятно заради конфликта на интереси, при внасянето на подписката не дойде председателят на фондация "Приморско-2004" Сашо Велев. Петко Колев не пожела да коментира защо не е дошъл колегата му и какви са финансовите му облаги, а акцентира върху това, че подписката е подкрепена от много и различни хора.

"Очакваме Министерският съвет и министър Рашидов да вземат правилното решение и да оставят Божидар Димитров да ръководи музея, защото бих ви призовал да си помислите кой ще е този директор, който пълноценно да замести Божидар Димитров. Вероятно има 2-3 такива личности", каза Колев.

В защита на шефа

Националният исторически музей също излезе с позиция във връзка с подписката за пенсионирането на Димитров.

От НИМ, който от години се управлява от Димитров, пишат, че в подписката почти няма имена на историци и духовници, почувствали се обидени от "недоказани твърдения" и "езически измишльотини".

"Докато в подписките "За проф. Божидар Димитров" стоят имената на 200 академици, професори, доценти от БАН и БАНИ, директори на Регионални музеи, митрополити и епископи, игумени на манастири, десетки свещеници", е посочено в позицията на НИМ.

Консорциум "Армира" ще възстановява Голямата базилика

Председателят на фондация "Приморско 2004" Сашо Велев е един от хората, които ще изпълнят силно оспорвания проект за строителство на Голямата базилика, съобщава dnevnik.bg.

В началото на май правителството отпусна 500 000 лв. за археологически и реставрационни дейности на Голямата базилика в Плиска. За да не се бавят нещата с обществени поръчки, обжалвания и да се изпусне сезонът, Божидар Димитров събрал фирмите и им предложил да се разберат помежду си като се обединят в консорциум, писа dnevnik.bg.

Така с покана беше избрано обединението "Армира 2013", в което влизат фирмите "Софиийски строител" на Сашо Велев и "Стройекспрес-НН". Договорът с тях е за 119 хил. лв. по думите на Димитров. Не е ясно за какво са отишли останалите 380 хил. лв., ако действително правителството е превело одобрената сума от 500 хил. лв.

Обикновено практиката в строителството е изпълнителите, започнали един обект, да го довършат. Сметките показват, че още около 8 милиона лева са необходими за довършването на "майката" на всички български църкви по думите на премиера Борисов.

Преди Голямата базилика фирмите в консорциума са изпълнявали, свързани пряко с НИМ и Божидар Димитров обекти - крепостната стена в Созопол, Боянската църква, Вила "Армира" и други, пише още dnevnik.bg.