Канят ​Давутоглу в Шумен, искат да открият косулство

Гостът ще представи новото религиозно аташе за България

Турският премиер Ахмет Давутоглу е трябвало да пристигне на посещение в България, съвпадащо със знаковата дата 6 септември – ден на Съединението и национален празник на България. Това научи ексклузивно Faktor.bg от свои източници в дипломатическите среди.  Поканата към него е отправена от кмета на Шуменската община Хитрино Нуридин Исмаил, който е и лидер на ДПС в областта. Турският премиер първоначално е приел като е имало и искания за откриване на консулство в Шумен, но идеята е била осуетена от българската дипломация. Гостуването е трябвало да бъде организирано от български и турски икономически организации, а гостът да бъде придружаван от над 150 бизнесмени от южната ни съседка.

Вместо Давутоглу на 6 септември в Шумен все пак ще пристигне валията на Одрин с мощна бизнес делегация Той ще посети Висшето духовно мюсюлманско училище, което функционира в града и ще открие паметник на известен местен шампион по борба, от турски произход. Визитата неминуемо има предизборен характер - да се даде подкрепа за етническата партия ДПС и оказване на съдействие от страна на Турция на мюсюлмнското вероизповедание у нас.

Възможно е посещението на  турските гости да бъде политически интерпретирано и като провокация, защото съвпада с Национален празник на България, свързан с извоюване на правата и независимостта на страната точно от Османската империя, чийто наследник е днешна Турция. Именно Давутоглу пък е идеологът на неосманизма и доктрината за разпростиране на политическото и религиозно влияние на Турция и върху съседните независими държави, част от бившата Османска империя. Любопитно ще бъде и дали делегацията на съседите ще се включи в тържествата, посветени на Съединението, или с имперско високомерие ще подминат важното за българите национално събитие.