Kметовете в Кърджалийксо питат ЦИК как да проведат избори в село с 5-ма жители

Ако се налага в махала с 5-10 жители да се провеждат избори, как ще се осигури нормална работа на СИК при липсата на сгради, инфраструктура и комуникации, питат кметове

Kметовете в Кърджалийксо питат ЦИК как да проведат избори в село с 5-ма жители. Това стана ясно от писмо до до ЦИК, председателя на НС, регионалния министър , вицепремиера Томислав Дончев и областния управител на Кърджали Илия Илиев, подписано от кметовете на седем общини, предаде БГНЕС.

Писмото съдържа и подробна справка за населените места с броя на жителите по постоянен адрес и на тези с регистрация по настоящ. Към момента на територията на областта съществуват 241 кметства, според новите правила трябва изкуствено да се създадат още 142. Ако се налага в махала с 5-10 жители да се провеждат избори, как ще се осигури нормална работа на СИК при липсата на сгради, инфраструктура и комуникации, и ако трябва тепърва да се изграждат – откъде ще се вземат средствата, това бе само един от въпросите, за които кметовете недоумяват. Те изразиха притеснения и за законността на изборите, както и за последствията от тях, в това число и политически. Изборният кодекс е в противоречие със Закона за административното и териториалното устройство на страната /ЗТУРБ/, както и със Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/, подчерта кметът на Кърджали Хасан Азис. Според него и колегите му се нарушават принципите на местното самоуправление, отнемат се правомощия и от кметовете, тъй като нови кметства се създават само с решения на общинските съвети.

„Иначе на практика излиза, че се прави ново териториално разделение на страната, но без участието на местните власти и на населението. Нито една община не е готова в кратките срокове до вота да подготви необходимите сгради и всички условия както за работата на изборните комисии, така и после за новите администрации. Така в България ще се наложи да заговорим за кметства на колела, може би фургони“, коментира Хасан Азис.

Кметицата на Крумовград Себихан Мехмед посочи, че се очертават куриози за вота, тъй като в общината има села дори с по двама жители, а се налага и там да се провеждат избори. Такива населени места с по неколцина души са особено много в планинския регион. Тези и други подобни опасения провокираха кметовете да настояват за спешни отговори от институциите. Според тях спецификата на Кърджалийска област не кореспондира с реалностите на малките населени места в другите региони у нас. Ако се наложи да се строят сгради са новите кметства за по 50 000 лева, то грубите сметки показват, че ще бъдат необходими 7 млн.лева, което ще натовари още повече местните бюджети. Общо 1 885 нови кметства следва да бъдат създадени у нас, ако институциите не реагират бързо.