Борисов, Местан и Данчо Ментата станаха герои в политическите проповеди на Николай Пловдивски

Владиката не виждал нищо лошо църквата да се меси в държавните дела

Пловдивският митрополит Николай, който отскоро се изживява освен като владика, и като политически съветник в града под тепетата  забърка и имената на Бойко Борисов и Лютви Местан. Отчето се опита да се защити от нападките срещу него, че е започнал да смесва църковните дела с политическите. Дядо Николай даде интервю пред сайта на патриаршията, където намеси дори имената на премиера Бойко Борисов, на лидера на ДПС Лютви Местан, както и на Йордан Цонев.

"Църквата не дели хората по политически убеждения и партийна принадлежност. Тя обаче е длъжна да поощрява и похвалва тези, които помагат, и да порицава тези, които препятстват нейната душеспасителна мисия. Това е принцип. Нека покажа как този принцип действа на практика. Премиерът Борисов дарява собствени пари за ремонт на храмове. Това добро ли е? Добро е. Достойно ли е за похвала? Достойно е. Това, че Църквата му въздава публична благодарност, партийна пропаганда ли е? За вас може да е, но за нас не е. За нас е израз на справедливост", заяви владиката. 

"Нека кажа още нещо, по справедливост. Отмяната на законовата норма, която изискваше от храмовете да плащат такса смет, е заслуга лично на г-н Лютви Местан и на групата на ДПС в предишното Народно събрание. Лютви Местан и Йордан Цонев помогнаха да се реши проблемът с нотариалния акт на „Св. Александър Невски“. Според вас в момента правя ли предизборна агитация в полза на ДПС? Мислете както искате, но аз на тези хора съм длъжен да отдам заслуженото, по християнска съвест", оправда политическите си слова Николай Пловдивски. Той не пропусна да нападне кмета на Пловдив Иван Тотев, който разпореди проверки на местните храмове, което вбеси митрополита.