Заради ЕС увеличават парите на 1300 чиновници

В момента допълнително възнаграждение получават чиновниците, които работят по европроекти

Начин как да бъдат задържани на работа до 2018 г. близо 1300 държавни служители трябва да измислят вицепремиерът Румяна Бъчварова и специална работна група. Тези чиновници ще са нужни за председателството на ЕС от България.

Един от начините е да бъде увеличено заплащането на тези служители или да бъде създадена бонусна система за тях. Срокът за създаване на система за задържането на тези хора бил краят на годината, обясниха от кабинета на Бъчварова. В момента се проучвал опитът на други страни от ЕС, които вече са председателствали съюза.

В момента допълнително възнаграждение получават чиновниците, които работят по европроекти.

Проблем пред правителството е, че подготвените по европейските теми чиновници напускат администрацията за по-добро заплащане в европейските институции или частни фирми. Бъчварова обаче разчитала и на престижа да се работи за председателството, както и на възможностите за обучение, за да задържи чиновниците до края на 2018 г.

Близо 1300 души в администрацията ще бъдат заети около председателството на ЕС. Толкова били ползвани и от страните, чийто опит е проучил екипът на вицепремиера. В момента обаче в специализираните отдели по европейски политики има само 427 служители. Около 1200 чиновници по министерствата обаче също имали косвена връзка с ЕС и можело да бъдат ползвани като резерв.