Група издатели бранят Сашо Дончев от НАП

В нарочна декларация измислен Съюз на издателите се обяви в защита на свободата на словото

Съюзът на издателите в България, в който останаха да членуват медиите на две групировки - на Иво Прокопиев и на Сашо Дончев, към които се числят и няколко електронни сайта, излязоха със специална декларация в защита на в."Сега", чийто собственик е газовият бос. 

В нея те изразяват притесненията си, че се нарушава свободата на словото, въпреки, че под зоркото око на НАП попадат всички печатни медии и няма нищо тенденциозно в ревизията срещу в. "Сега".

Сама по себе си тази декларация звучи помпозно и уж в защита на свободното слово. Реално Съюзът на издателите се разпадна още след създаването на в."Преса", когато се обособиха двете медийни групи - около Делян Пеевски и КТБ, и собствениците на вестникарска група "Българя" - Огнян Донев и Любомир Павлов. След като двамата бизнесмени бяха изтикани от медийния пазар, вестниците им "Труд" и "24 часа" също минаха в отбора на Тошев и Пеевски. В същност и двата издателски съюза са кухи и непълноценни структури, които да се грижат за имиджа на босовете си, не се занимават с други проблеми.

Така реално на практика през последните години се бранят само правата на издателите, но не и на журналистическото братство, подложено на политически компромиси и слугинаж  заради интересите на групировки и олигарски.

В този смисъл опитите на Прокопиев и Дончев да представят въпросната декларация мероприятието на медийната гилдия звучи неправдоподобно. 

Ето текстът на декларацията:

Очакваме информация кои медии проверява НАП.

Съюзът на издателите в България уважава регламентираното от закона право на Националната агенция за приходите (НАП) да упражнява контрол над всички участници в стопанския живот на република България, каквито са и медиите.

Не може да не буди тревога обаче съвпадението, че данъчната ревизия на вестник „Сега“ започна дни след като министър-председателят г-н Бойко Борисов изказа публично недоволството си от това издание.

С тревога припомняме, че в началото на 2014 г. НАП извърши пълна данъчна ревизия на издателя на „Капитал“, „Дневник“ и „Капитал Дейли“ „Икономедиа“. Изданията тогава публикуваха критични материали за ролята на КТБ и финансирането й, връзките на Цветан Василев с депутата от ДПС Делян Пеевски и бяха сред най-критичните към правителството "Орешарски" и към прокуратурата. Проверките не откриха нарушения.

В същото време научаваме за сделки на медийния пазар с участието на фирми, които дължат пряко или косвено пари на фалиралата на КТБ и това не е станало повод институциите да извършат проверки, най-малкото за произхода на парите.

НАП съобщи, че прави проверки за пет години назад на всички издатели на централни печатни издания и че проверките нямат връзка с редакционната политика на изданията, а са заради изготвен през юни месец доклад, „че съществува риск от избягване на облагане в сектора на издателите на печатни издания".

Съюзът на издателите в България очаква информация кои печатни и електронни медии са проверявани от НАП, както и какви са заключенията в цитирания доклад.

Съюзът на издателите в България изразява надежда институциите да не бъдат използвани за натиск срещу неудобни медии и редакционната политика на изданията да не бъде използвана като критерий за проверка.