Домусчиев: Даваме на прокурор всички, "подписвали се" в енергетиката

Най-бедни сме точно заради схемите, които облагодетелстват много малък процент хора, заяви председателят на КРИБ

Ще продължим да протестираме, докато не постигнем пазарни принципи и правила в българската енергетика. Това каза Кирил Домусчиев, председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България(КРИБ) по време на пресконференция, организирана от четирите работодателски организации и двата синдиката по повод резултатите от националния протест на 29 юли срещу увеличението на цените на електроенергията от 1 август и стъпките, които бизнесът предстои да предприеме след решението на КЕВР за цените в новия регулаторен период, предаде репортер на Агенция „Фокус”. 

Домусчиев заяви, че протестът, който работодателите ще организират през септември, ще бъде много по-мощен и силен. „Бизнесът и икономиката са тези, които създават БВП на страната ни. Те плащат заплатите и на Иван Иванов, и на депутатите, и на вас, журналистите. Не случайно сме на последно място в Европа по икономика и сме най-бедни. Това е точно заради схемите, които облагодетелстват много малък процент от хора. За това ще продължим да протестираме, докато не спрат злоупотребите и бъдат създадени пазарни принципи и правила в българската енергетика”, категоричен бе Домусчиев.

„Ние не се притесняваме да плащаме сметките си, но трябва да сме убедени, че те са правилно написани, а те не са. Факт е, че добавката "задължение на обществото" за нас е най-висота в Европейския съюз, което в никакъв случай не прави българската икономика конкурентоспособна”, коментира Домусчиев. По думите му, председателят на КЕВР Иван Иванов прекалява с популизма, скаран е с математиката, но не е добър манипулатор.

"Ще искаме неговата оставка. И много хора, които през годините са се подписвали - всички ги знаем, ще бъдат дадени на прокурор. Аз лично се ангажирам септември месец да внесем жалби при господин Цацаров", каза още Домусчиев.