Анастасия Мозер: Костов е готов да мине през трупове за партията си

Кънев е като пeтел в калчища, а Местан е много интелигентен, казва политическата емблема на прехода

С пълзене като рогатата гадинка може да се издигнеш високо у нас, заяви в откровен разговор по Нова телевизия Анастасия Мозер, лидер на "Обединени земеделци", имайки предвид някои политици. Така тя отговори и на въпрос за "земеделските" взаимоотношения с министър Николай Ненчев, но отказа да коментира в подробности.

Тя описа Лютви Местан като много интелигентен човек, "който много умело се възползва от обстоятелствата, които други му предоставят. Няма защо да му се сърдим, че яде от баницата, която други му поднасят", заяви Мозер.

Помолена да даде оценка и на Радан Кънев, Мозер уточни, че не го познава добре. "Малко като петел в кълчища е, но си е негова работа. Идват нови избори, имаме структури и тогава от Реформаторския блок почват да ни търсят. Само ни искат подкрепата."

На въпрос какви са й отношенията с Иван Костов, Мозер разказа, че той отзивчиво й е заявил, че по всяко време може да се среща с него. "Но не и други от организацията. Той имаше около себе си няколко души, които го настройваха срещу нас. Това бяха Христо Бисеров, Бакърджиев. Затова нямаше много доверие в нас, но после се промени. Работили сме доста дълго. Той е много лоялен и привързан към своята партия и е способен да премине през трупа на всеки."

Анастасия Мозер разказа за баща си, за съпруга си, с когото са били и добри приятели и на когото е разчитала за подкрепа. С Чарлз имали разправии на една- единствена тема - неговите дрехи. "Той не беше претенциозен в това отношение. Ако аз не ида и не му купя нещо, обличаше каквото намери. А на мен не ми харесваше така. Исках да е спретнат, без да е конте. И заради това единствено сме имали разпри." 

Какво сънувате? Сънувам разни личности български цяла нощ, полу на шега, полу наистина отговори тя. После уточни, че вечер чете, казва си молитвата и се мъчи да мисли за по-положителни неща.

"Искам хората да ме запомнят с добро. Общо взето с добро ме гледат и все още ме помнят", сподели още Мозер. На въпрос за какво не й е останало време, тя отговори: "Мисля дори, че много дълго съм живяла, като се имат предвид перипетитите, през които преминах. Все пак не ми остана време да обиколя България."

Тя разбрала от вестниците и от едно обаждане на неин познат, депутат, че ще бъде наградена с орден "Стара планина". От администрацията на държавния глава я известили едва ден преди церемонията.

"Когато Анастасия Мозер говори, всички трябва внимателно да слушаме" - е впечатлението на водещия на рубриката по Нова телевизия. "Има много живот още в нея. Това е един изключително честен човек, много мъдър. Напълно й приляга определението "политическа емблема на прехода."