Москов: Когато ГЕРБ и РБ гласуват различно, ДПС определя кой е победителят

Антикорупционно звено ще има, и то с приемането на закона в началото на септември, категоричен е министърът

В парламента надделя предизборната кампания. Истината е, че когато Реформаторският блок и ГЕРБ гласуват различно, ДПС определя кой е победителят. Това се случи през изминалата седмица, коментира последните политически събития в предаването на Нова телевизия "Събуди се" министърът на здравеопазването Петър Москов. Той увери, че антикорупционният закон на Меглена Кунева ще бъде приет: „Антикорупционно звено ще има, и то с приемането на закона в началото на септември. Категорично!”, заяви министърът.

На въпрос за структурата на Реформаторския блок, той поясни: "За мен тази структура на блока е изчерпана. Партиите в блока трябва да решат дали да бъдат една структура. Този разговор е отдавна назрял”, подчерта Москов. „Без ясна структура, без ясно изработване на решения и орган, който да ги взема, не може да съществува.” По думите му, ако има слабост на блока, тя е свързана именно с това – структурата. Това обаче не означава разпадане на коалицията, уточни той.

„Кой е избрал Мая Манолова – очевидно не Реформаторският блок”, заяви той относно гласуването за омбудсман. Основният му аргумент е, че блокът е предложил Константин Пенчев и няма как да е гласувал против собствения си кандидат.

„В думите на Борисов за начина, по който се държи блокът в парламента, има много истина. Аз го изпитах лично на гърба си”, опризна министърът.

Той обясни и защо реформаторите не подкрепиха два от трите въпроса на референдума. Според него, въпросът за мажоритарния вот е некоректно и лошо зададен, за да не може да получи парламентарна подкрепа. „Президентът не ни е чул, когато е формулирал въпроса”, каза Москов и добави, че дори хората да кажат „да” на мажоритарния вот, парламентът е този, който ще определи колко точно депутати да бъдат избирани мажоритарно – може да са 3, 5 или всичките 240.

„Въпрос, който е некоректно зададен, не би трябвало да е въпрос на референдума”, заяви Москов. „Аз нямам проблем да се явя на мажоритарен вот с тези, които упрекват РБ в момента”, допълни той.