Росен Плевнелиев: Президентът победи парламента!

На 25-и октомври допитване за електронното гласуване ще има

"Нямам никакво разочарование от референдума. Не съм специалист по конфликтите и не търся виновни за двете точки, които парламентът не прие, а търся решения. Пряката демокрация ще се случи за мажоритарния вот. Референдум ще има и президентът е победител". Това заяви Росен Плевнелиев пред БНТ. 

Държавният глава заяви, че народните представители са имали две години време да разберат ясно питанията на народа, които той е отправил и според него не може да се оправдават, че не са били запознати с тях. 

"Въпросите са ясни от 2 години. Направих две изявления, както и консултации с партиите в парламента. Това не са моите въпроси, а на 570 000 души, които се подписаха под тях. Политиците, които ги използваха за предизборна пропаганда, да дадат обяснение какво са имали предвид. Вотът за електронното гласуване е стратегически. Чрез него още 1,5 млн. българи в чужбина ще имат правото да се възпротивят срещу антидемократите и т. нар. националисти. В момента едва 10% го правят", каза още Плевнелиев. 

По думите му, ако трите точки от референдума, които предложи държавният глава са били приети, много повече българи са щели да гласуват и на местните избори. Той допълни, че се гордее с факта, че е първият президент, който е успял да предизвика референдум в държавата. На въпрос дали гладен организъм, какъвто е българският народ няма да преяде изведнъж с мажоритарния вот, Плевнелиев се пошегува, че трябва да спрем с диетите. 

По повод избора на Мая Манолова за нов омбудсман, Плевнелиев заяви, че е трябвало представителя на гражданите да не бъде толкова ярко политически представена фигура. Той оцени високо работата на досегашния омбудсман Константин Пенчев.