Цветанов категоричен: Имаме 4 парламентарни групи в мнозинството

По политики, които са част от управленската програма, сме принудени да си говорим и с опозицията, заяви зам.-председателят на ГЕРБ

Категорично имаме 4 парламентарни групи в мнозинството, заяви в интервю за "24 часа" председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Така той отговори на въпрос каква е истината за сътрудничеството с ДПС, за което намеква Радан Кънев. "Понеже нямаме единна позиция в гласуванията, сме принудени, за да гарантираме тази стабилност, да си говорим и с опозицията. Защото по политики, които са част от управленската ни програма, ние няма как да направим отстъпки - плоския данък например. Има важни теми, за които трябва да се формират големи мнозинства", пояснява Цветанов.

На въпрос дали пенсионната реформа е задвижена по-бързо, защото е на АБВ, зам.-председателят на ГЕРБ отговаря, че ГЕРБ подкрепя всяка реформа, която се предлага от МС. "И по реформата за здравеопазване се събрахме всички. И министър Москов си оттегли в последния момент внесения раздел за приватизацията на болниците, за което му благодаря. Защото ние помним как функционираха голяма част от българските предприятия, когато бяха приватизирани. Точно затова сме много внимателни и искаме всички ние да бъдем убедени, че подобна стъпка ще бъде в полза на държавата и на здравеопазването."

Цветанов посочи още, че темата за предсрочни избори е повече емоция, отколкото реална перспектива към настоящия момент. "Концентрираме се върху местния вот. Убеден съм, че това припламване донякъде се обяснява с дългите работни дни в парламента от 9 до 23 ч., а също и с предстоящите местни избори, от очаквания резултат на които вероятно нашите коалиционни партньори са по-притеснени и изнервени."

Цветанов изрази убуденост, че местните избори ще дадат електоралната подкрепа за парламентарните партии. "ГЕРБ и коалиционните партньори ще имаме сериозно, стабилно представителство в местната власт. А ГЕРБ ще увеличи своето присъствие, с което ще докажем, че сме системна партия с кметове, които работят и ще продължат да го правят."