Законът на Кунева за борба с корупция се провали в НС

Срещу законопроекта се изказаха от всички парламентарни групи с изключение на Реформаторския блок

В последния парламентарен ден преди депутатската ваканция депутатите отхвърлиха обсъждането на законопроекта на борбата с корупцията по високите етажи на властта на вицепремиера Меглена Кунева и прекратиха дебатите.

Срещу законопроекта се изказаха от всички парламентарни групи с изключение на Реформаторския блок.

Тъй като времето за дебати преди задължителния парламентарен контрол изтече, реформаторите поискаха удължаване на времето за дискусията до пълното приемане на законопроекта. Мнозинството обаче отхвърли предложението.

След почивката депутатът от РБ Настимир Ананиев отново се опита да поиска гласуване за връщането към дебатите и удължаването на работното време до приключването им и гласуването на законопроекта, но мнозинството отново го отхвърли.

Междувременно по искате на друг реформатор - Димитър Делчев, в момента тече поименна проверка, след която, ако в залата няма 121 депутати, заседанието може да бъде прекратено.

Кунева заяви пред депутатите, че приемането му е важно, тъй като през есента предстои доклад на Европейската комисия по механизма за контрол и партньорство, които ще следят дали и този нормативен акт е приет, за да започнат да мислят дали да махнат мониторинга по Глава "Правосъдие и вътрешни работи" за България.