Борисов разтърва Кунева и външния министър Даниел Митов

Днес съм като Ципрас, пошегува се премиерът

Премиерът Бойко Борисов сложи край на скандала между вицепремиерката Меглена Кунева и външният министър Даниел Митов кой да яхне и да ръководи председателството на ЕС през втората половина на 2018 г. Вчера правителството прие план, в който е записано, че групата с приоритетите ще се ръководи от вицето Кунева.

Раздорът между двамата започна в края на април. Кунева предложи тя да ръководи групата „Приоритети и програма на българското председателство“, но Митов възрази с мотивите, че това е работа на МвнР. Групата е ключова, защото с приоритетите ще бъдат свързани и решенията, които ще се вземат по време на председателството, и всички събития, които ще го съпътстват. Тя трябваше да ръководи и разходите, които се очаква да са между 60 и 100 млн. евро.

Въпросът с групата за приоритетите бе висящ до вчера. Първоначално бяха създадени създадени само групи "Административен капацитет", "Инфраструктура, логистика и сигурност", "Комуникационна стратегия и културна програма" и "Финансиране и обществени поръчки". Те ще се ръководят съответно от министрите Румяна Бъчварова, Лиляна Павлова, Вежди Рашидов и Владислав Горанов.

Премиерът Бойко Борисов се появи с костюм, но без вратовръзка на заседанието на правителството вчера. Пред учудените погледи на министрите той обясни лаконично: „Днес съм като Ципрас“. Премиерът очевидно се шегуваше, тъй като една от първите точки, които прие кабинета беше свързана с българското председателството на ЕС през втората половина на 2018 г.