Мая Манолова на път да стане омбудсман

Утре гласовете на ГЕРБ ще се окажат решаващи

"Здравейте, госпожо омбудсман" - така депутат от ДПС посрещна днес в парламента колегата си от БСП Мая Манолова. Тя не скри доволната си усмивка от новото обръщение и индиректно потвърди, че е сигурна в победата си.

Тайният избор за национален обществен защитник ще бъде в четвъртък сутринта, а във вторник парламентът избра комисията, която ще подготви гласуването и ще преброява бюлетините. Кандидатите за поста са двама - сегашният омбудсман Константин Пенчев, който е издигнат от Реформаторският блок за втори мандат, и Мая Манолова от БСП.

По всичко личи, че фаворитът е Манолова - тя има гласната подкрепа на БСП, ДПС, Патриотичния фронт и АБВ, очаква се да я подкрепят Българският демократичен център и "Атака", които са с превес над ГЕРБ и Реформаторския блок, коментира в свой анализ "Дневник". Не е ясно обаче дали депутатите от всички групи, подкрепящи Манолова, ще дойдат да гласуват - за избора й са нужни повече от половината гласували и няма изискване за мнозинство от 121, и тогава гласовете на ГЕРБ ще се окажат решаващи.

Настроенията в ГЕРБ са по-скоро срещу Манолова, най-вече заради аферата "Костинброд" и отказа й да се извини. В същото време на изслушването в парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията Манолова обеща да не е опозиция на правителството. Засега в ГЕРБ отричат да имат нареждане от лидера си Бойко Борисов да подкрепят Манолова. Още преди да бъде внесена кандидатурата й обаче, в куоларите на парламента се говореше, че тя се е договорила с Борисов - най-малкото ГЕРБ да не пречи на избора й.

Възможно е колцина депутати да гласуват "за" Манолова, скрити зад тайната на вота, други пък сигурно ще епуснат празна бюлетина - в знак на несъгласие и с двете кандидатури, а трета част от депутатите може да направят бюлетините си невалидни със зачеркване на двете имена в бюлетината.