Откриха огнище на малтийска треска в Рила, има зарезен животновъд

В болницата е приет млад мъж, който преди това бил лекуван от пневмония

Огнище на бруцелоза, известна още като малтийска треска, е било открито в град Рила, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните в Кюстендил, цитирана от бТВ. 15 кози от три стопанства са с положителни резултати за заболяването. Сигналът е подаден след регистриран случай на заболял човек. младият животновъд имал оплаквания от април. Впоследствие лекарите му объркали диагнозата и го лекували от пневмония.

В момента са наложени първоначални мерки на заразените животновъдни обекти. По-късно днес ще заседава извънредно областната епизоотична комисия и ще бъде решено какви мерки да се предприемат. Няма регистрирани други болни, съобщиха от Агенцията по храните.

Бруцелозата е инфекциозна болест, която протича подостро, хронично или латентно. Тя е опасна зооантропоноза. При хората протича спорадично. Те се заразяват при контакт с болни животни или необработени продукти от тях. Бактериите се откриват в млякото и месото. Инфектирането на човека става най-често при консумиране на заразени или замърсени продукти /месо, мляко и други/. По-рядко замърсяването става чрез кожата и лигавицата по въздушен път - при обработка на кожи, стригане на вълна.

По правило, бруцелите инфектират организма през лигавиците или през увредената кожа. Първо попадат в регионалните лимфните възли, където причиняват възпаление и оток. Ако успеят да преодолеят имунния филтър, се разнасят с кръвта в целия организъм. Локализират се основно в далака, черния дроб и ставите. Може да засегнат тестисите, сърцето и нервната система. След инкубационен период от 1 до 3 седмици се появяват първите болестни признаци - втрисане и повишаване на телесната температура до 39-40 градуса, изпотявания, главоболие, ставни и мускулни болки.