Реформаторите и ПФ отказаха да гласуват новите подуправители на БНБ

Четири партии осигуриха гласовете за избирането им

След три часа бурни дебати в пленарна зала трима нови подуправители на БНБ, предложени от новоизбрания също управител на банката, положиха клетва. 

Димитър Костов поема Управление "Банков надзор", Калин Христов оглавява Управление "Емисионно", а Нина Стоянова ще отговаря за Управление "Банково". Мандатът и на тримата е 6 години.

191 народни представители участваха в гласуването на кандидатурата на Димитър Костов. 122 бяха "за", 65 - "против", а 4 се въздържаха. 

192 народни представители взеха участие в гласуването на кандидатурата на Калин Христов. 125 бяха "за", 58 - "против", а 9 се въздържаха. 

В гласуването на кандидатурата на Нина Стоянова участваха 193 народни представители, от които 126 бяха "за", 61 - "против", а 6 се въздържаха.

По време на избирането им депутати от парламентарните групи на Реформаторския блок и Патриотичния фронт напуснаха залата. 

"Кандидатите са добре подготвени и имат волята да работят за практическото реализиране на концепцията за управлението и развитието на БНБ, с която бях избран за управител", заяви Димитър Радев при представянето им. 

По думите му всеки един от кандидатите е професионалист и познава отлично дейността на централната банка.