Проф. Константинов: И единственият останал въпрос ще пропадне на референдума

Националното допитване ще бъде произведено по стария закон, няма как да гласуват 3 600 000, твърди професорът

Не може да има задължително гласуване в една държава, в чиито избирателни списъци 15 на 100 от имената са фантоми. Това каза в интервю за „Фокус” проф. Михаил Константинов по повод на отхвърлените от Народното събрание 2 въпроса на президента Росен Плевнелиев за предстоящия референдум.

„Възражението срещу задължителното гласуване е, че гласуването е право, а не задължение. Аз мисля, че гласуване би могло и да бъде задължително, както е в 5 държави от Европейския съюз. Тук има един фундаментален проблем. Не може да накарате фантомите да гласуват задължително. В нашите избирателни списъци 1 300 000 имена са фантоми. Първо трябва да си изчистим списъците и тогава да говорим за задължително гласуване. Що се касае до мажоритарното гласуване, пропусната беше една възможност, но след време пак може да се върнем на този въпрос”, посочи Константинов.

По думите му, страната ни трябва да премине към въвеждането на интернет гласуване. „Най-простият аргумент е, че щом можем да банкираме електронно и по интернет, ясно е, че трябва да можем и да гласуваме по този начин. Системата е сигурна или поне достатъчно сигурна. Остава проблемът с контролирания вот. Ясно е, че при дистанционното електронно гласуване не можем да бъдем сигурни, че вотът не е контролиран. Дори може да сме сигурни, че ще бъде частично контролиран. Хората по света знаят тази опасност и въпреки това постепенно го въвеждат. Това е технология, която все повече се налага. След като всичко става онлайн, глупаво е да не можем да гласуваме по този начин. Рано или късно това ще се наложи”, коментира още проф. Константинов.

Според него, съвсем сигурно е, че единственият въпрос, който днес гласуваха депутатите, ще пропадне на референдума, тъй като ще бъде произведен по стария закон. Няма как да гласуват 3 600 000 на този референдум, колкото са били на последните парламентарни избори, а и повече от половината да кажат „да”. Промяна в изборната система или по-скоро в изборната технология няма да има. Съжалявам за възможността да се въведе германската избирателна система или по-точно един неин подвариант, защото тя директно не може да се пренесе в България”, посочи проф. Константинов. Той поясни, че тази система има модификация, която е приложима в страната ни, публикувана е на много места и всеки, който проявява интерес в тази област, може да се запознае с принципите ѝ. „Тази система дава възможността да се запази бройката на депутатите – 240. Системата предвижда бройката депутати за всяка партия да се избира строго пропорционално на подадените за партията гласове и същевременно половината от депутатите да бъдат персонифицирани в най-мажоритарните възможни избори. Това са избори в един тур. Има термин, който гласи, че германската избирателна система е мерцедесът на избирателните системи. Това е едно остроумно определение, което го даде на времето Юлий Павлов и аз се присъединявам към него. Ние ще избираме депутати по старата схема и промени скоро няма да има”, коментира още проф. Константинов.