Ген. Атанасов: Съжалявам за шанса на БСП, остана им само погледът към Москва

БСП пропусна голям шанс, можеше да измести ДПС и да заеме в тази ситуация държавническа позиция, но крачката напред направи Местан, заяви депутатът от РБ

Това не е реформа на ДПС. Те подкрепят променитеи в конституцията не с открито сърце, а се нагаждат към обществото. Опитват да се харесат на електората си, каза ген. Атанас Атанасов в сутрешния блок на TV7. 

"Винаги съм казвал и ще го повторя - обществото иска съдебна реформа и я очаква. Някак си не идва ДПС да стои настрана и те разбират това. Аз лично не мога да си променя отношението към ДПС. За мен са ясни обвързаностите на движението с тъмната икономика. Но трябва да се отчете, че Местан направи крачка, която се важда. Може би е важна за него и като лидер. Може би търси и той освобождаването вътре от Бившия. Това не знам. Но за Местан това беше крачка. Той се опитва да дърпа партията в дясно и в център, но не знам дали има силата да го направи", посочи още депутатът от РБ.

"Учуден съм на БСП , които застанаха на страната на статуквото и губят. Останаха някъде в миналото. ДПС се усетиха и действат по-далновидно. Очаквах БСП да подкрепи реформата и да изместят ДПС от този ефект, но не го правят", каза още председателят на вътрешната комисия в парламента. 

Ген. Атанасов увери, че Реформаторският блок не е отстъпил от най-важното - а именно разделянето на ВСС. "Това е в основата реформата. Разделянето на ВСС на две квоти - съдийска и прокурорски, и те автономно ще вземат решения. Така ще освободим съда от прокуратурата. Исках главния прокурор да се отчита пред народното събрание. Това е мое предложение и отпадна, но аз ще се боря това да влезе. Между първо и второ четене ще направя всичко възможно текстът да влезе", каза още Атанас Атанасов