Съдът: "Синя" и "зелена" зона в София незаконни

Проверката на съда е показала допуснати съществени грешки при издаването на решението

Приемането на текста за определяне на сегашните цени на "синя" и "зелена" зона от Столичния общински съвет е незаконно. Това реши Административният съд в София, като отмени решението на Общинския съвет за определяне на цени във връзка с Наредбата за организацията на движението на територията на общината. Решението на общинските власти беше публикувано още през 2012 година.

Съдебното решение е по жалба на Сдружение "Софийски обществен съвет", което оспори цените за "синя" и "зелена" зона за паркиране в столицата – съответно 2 лева и 1 лев на час, както и на стикерите за собствениците на жилища в "синя" зона – 15 лева на месец и 150 лева за година, както и за "зелена" зона – 10 лева на месец и 100 лева за година.

С решението си Столичният общински съвет определя още и цените за преместване на неправилно паркирали автомобили (30 лева, заедно с дължима сума за всеки час) и за режима, по който се купува служебния абонамент.

Проверката на съда е показала допуснати съществени грешки при издаването на това решение. Актът, заедно с мотивите, не е представен за обществено обсъждане на официалната страница на СОС.

Жалбоподателят настояваше, че това е трябвало да стане с писмена покана, публикувана в национални медии, но от съда допускат, че публично обсъждане в случая може да бъде инициирано с публикуване на наредбата на страницата на общинския съвет.

Основателно обаче е оплакването на жалбоподателите за липсата на мотиви и доклад към проекта за решение, което е нарушение на Закона за нормативните актове.

Разпоредбата в този закон относно мотивите е императивна, посочват от Административния съд в своето решение. По силата на закона мотивите трябва да съдържат задължителни реквизити като причините за изготвянето на решението, целите, които се поставят, очакваните резултати и финансирането на мерките.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.