Премиерът поиска незабавно уволнение на полицаите, били момиче в София

Обичам полицаите, но такива… то е по-лошо от разбойник на улицата, защото при разбойника имат хората от кого все пак да търсят помощ, да дойде полиция. От този кой да те спаси, попита Борисов

Бойко Борисов определи като недопустимо използването на сила от служители на реда срещу хора, които вече са приведени в положение да не могат да оказват съпротива, става ясно от публикуваната стенограма от заседанието на Министерски съвет днес.

"Това са недопустими неща! И просто тук оправдания не трябва да има никой пред теб. Уволняваш без изобщо да има коментар по тази тема. Че е тежка работата – тежка е. Ако това беше терорист, разбирам. Има такива махленски бабаити, където действително трябва да отидат четири-пет души да ги арестуват. Но това е едно момиче. Така че да не обвинят, че се меся, но каквито и да са проверките, от това, което видях, това не може да бъдат служители.", заяви Борисиов.

Премиерът посочи също, че излъчените в последните дни видеозаписи, независимо кога са правени, показват пълна липса на професионализъм от полицаите, заснети на тях. 

"Респектът от пагона идва от неговия професионален, но и морален образ на улицата", коментира премиерът и поиска най-строги санкции за нарушенията.

"Обичам полицаите, но такива… то е по-лошо от разбойник на улицата, защото при разбойника имат хората от кого все пак да търсят помощ, да дойде полиция. От този кой да те спаси?! Пистолетът му, белезниците, палката, всичко му е в ръцете. Кой да го спаси?! На кой да се оплачеш после", пита премиерът.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че е изискала и справка за всички постъпили жалби за полицейско насилие, по които също ще бъдат направени проверки. Едновременно с това вицепремиерът призова да се запази уважение към полицейските служители.

"Не става въпрос да прикриваме нещо, а за обективно отношение към органите на реда", посочи Бъчварова.

"Не отричаме, че има нарушение на единия от тях, който е записът от София, как няколко полицаи използват насилие срещу една жена. Имаме проверки по всички възможни линии – дисциплинарни, на прокуратурата, инспекторатът проверява този случай. Ще вземем мерки. Мога да кажа, че към момента няма такива случаи на насилие и опитите това да се политизира по отношение на МВР са малко прекомерни. Аз не мога да отрека, че е възможно да има и такива случаи, става въпрос все пак за около 49 хиляди служители, но нито има такава съзнателна политика, нито има чак такива пропуски, които да могат да ни създадат съществен проблем", каза тя.