Реформаторите предлагат 100 хил. лв. праг за ДДС

Максимално допустимият в Европейския съюз праг е 100 хил. евро

Депутатът от Реформаторския блок Настимир Ананиев е внесъл проект за вдигане на прага на Данък добавена стойност и Министерство на икономиката го подкрепя.

Идеята е прагът за ДДС за се увеличи от 50 хил. лв. На 100 хил.лв. Максимално допустимият в Европейския съюз праг е 100 хил. евро. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща с представители на малкия и среден бизнес от Варна. Общото мнение на малкия и среден бизнес от Варна беше, че прагът за регистрация по ЗДДС трябва да бъде увеличен от 50 на 200 хил. лв., уточняват от пресцентъра на Министерство на икономиката.

„България има нужда от стратегия за развитие на морската икономика и аз ще предложа нейното разработване с транспортния министър Ивайло Московски“, коментира  още министърът. 

„Такава стратегия е необходима, защото местният бизнес има нужда от стимули, а България се държи все едно не е на море“, обясни министърът. 

По настояване на бизнеса министър Лукарски се ангажира страната ни да представя по-активно възможностите на българските фирми чрез участия на международни морски изложения, както и подпомагане на малките и средни предприятия от региона по линия на ОПИК.