Г. Близнашки: Министър Иванов да сяда и да си пише оставката

Зад тази реформа се крие една сбъркана политическа концепция, която се опитва да върне идеи от времето на Иван Костов. Всичко се случва под влиянието на Радан Кънев, заяви Близнашки

"Твърденията, че ще се кандидатирам за президент имат за цел да изкористят моето участие като съветник на ДПС", заяви бившият служебен премиер Георги Близнашки.

Той заяви, че не е очаквал "катастрофата" на проекта за промяна на Конституция да се случи в пленарна зала и добави, че тя е била неизбежна.

Според Близнашки, министърът на правосъдието Христо Иванов "не е разбрал какво се случва".

"Това не беше дискусия, беше опит да се изфабрикува консенсус, моят съвет е да сяда и да си пише оставката", обяви той.

"Чудо няма да се случи. Политическите сили бяха пределно ясни, те не успяха да убедят дори хора като мен, който участвах в протестите. те не потърсиха съвет от мен. След като човек, като мен, който е отъждествен с промяната миналата година, беше оставен настрана, как очаквате да се случи промяна", коментира той. 

Той съобщи, че и от БСП не са го търсили за консултации.

Близнашки отново повтори тезата си, че се посяга на независимостта на съдебната власт.

"Когато става дума за въпроси от общ характер гласуването трябва да е явно, но когато става дума за персонални, кадрови въпроси, гласуването трябва да е тайно", категоричен беше Близнашки и добави, че навсякъде по света това е практика.

По думите му, правителството не трябва да публикува стенограмите, защото това е причина да няма дебат, а министрите "да се карат помежду си" и даде пример с Великобритания.

"Не можеш да отваряш заседанията на ВСС, защото след това магистратите ще бъдат подложени на много груб натиск от олигарси и политици", убеден е той.

"Зад тази реформа се крие една сбъркана политическа концепция, която се опитва да върне идеи от времето на Иван Костов. Всичко се случва под влиянието на Радан Кънев", заяви Близнашки, който все пак не отговори еднозначно на въпроса дали би приел да се кандидатира за президент и предложи "този въпрос да бъде оставен за следващата година".