​Ще се завърнем към здравия разум, след нов цикъл на срив на илюзиите

Историческата памет за комунизма се оказа кратка, заради алчността на глобалните корпоративни елити

Огнян Минчев*

Нещата за съжаление се повтарят. Варуфакис е човек с комунистически убеждения, който смята, че проблемите на Гърция - и не само - могат да се разрешат само върху руините на ЕС. Преди 150 години силите, търсещи алтернатива на капитализма се разделят на два лагера. Първият - движение, което иска да реформира капитализма и да създаде условия за защита интересите на непривилегированите обществени групи чрез реформи. Второ - движение, което иска категорично и на всяка цена скъсване с капитализма в името на изцяло нова обществена система. Първото движение - социалдемокрацията - създава заедно с либералите и християндемократите обществото на благоденствието след Втората световна война. Неолибералното завръщане към "свободния пазар" оряза отчасти тази система, вкара я в криза, но не успя да я премахне.

Второто движение - болшевизмът, комунизмът - причини заедно с нацизма 

най-големите трагедии на човечеството през 20 век

Тоталитарният комунизъм - а друг комунизъм няма и не може да има - рухна под тежестта на собствената си абсурдност като обществена система. През 90-те години всички смятаха, че идеите и практиките на комунизма не са възстановими - толкова очевиден беше техния провал. Но историческата памет за комунизма се оказа кратка, а усилията за системно образование за неговата същност (за разлика от образованието за нацизма) - спорадични.

Пазарните фундаменталисти, подкрепени от ненаситната алчност на глобалните корпоративни елити възродиха радикалния патос срещу капитализма като един от механизмите за създаване и разпределение на общественото богатство. Това е хранителната среда за кризата на социалния реформизъм и възраждането на веруюто "колкото по-зле, толкова по-добре", изповядвано от Ципрас, Варуфакис § Со. Инерцията, всевластието и безпринципната компромисност на брюкселската бюрокрация са допълнителен фактор за подема на феномени от типа на СИРИЗА. Ще трябва да преминем през нов цикъл на срив на илюзиите, преди да се завърнем към здравия разум.

*Текстът е публикуван във фейсбук страницата на автора. Заглавието е на Faktor.bg